Aktivity



Manželské stretnutia - 3.turnus ( 28.7.-4.8.2024 Drienica

V dňoch 28.7.-4.8.2024 sa uskutočnil 3. turnus MS v Drienici pri Sabinove.

Tento rok sme sa stali, hoci sme stále tretí turnus, zároveň prvým zo základných letných turnusov. Lebo už sme boli.

Začali sme v nedeľu 28.7.2024 poobede príchodom, zoznamovaním sa , úvodnými pokynmi , sv. omšou a večerou.

Téma, ktorou sa prelínali naše spoločné dni, boli slová „Ako muža a ženu ich STVORIL...“ Stvoril Boh – Stvoriteľ, darca života- ako muža a ženu - ľudí, ktorých obdaril  schopnosťou vzájomne sa doplniť darovaním, a  zúčastňovať sa tak na Božom Stvoriteľskom diele. So zodpovednosťou vážiť si tento dar, ďakovať za neho a chrániť ho vždy a všade.

 

V pondelok sa rozbehli prednášky v klasickom poradí. Pondelkový večer bol ešte voľný.

V utorok po témach Zdravé sebavedomie a Odpustenie sme mali večer možnosť modliť sa v skupinkách za naše potreby. Účastníkov to veľmi oslovilo a vyskytli sa aj požiadavky na pokračovanie modlitieb v nasledujúcom dni.

V stredu bola iba jedna prednáška doobeda, a poobedie sme mali vyhradené na oddych s rodinou alebo priateľmi. Manželia aj animátori. Niektorí zašli do neďalekej Ľutiny, kde sa nachádza grécko-katolícke pútnicke miesto, iní do Sabinova, do Aquaparku v  Lipanoch, ale aj do Soľnobanského múzea v Solivare( časť Prešova), či dokonca do Košíc a tam sa zúčastnili slávenia večernej sv. omše v Dóme sv. Alžbety. Tí, ktorým sa nechcelo odchádzať inde, zašli na plaváreň, ktorá je súčasťou ubytovania a mohli sme ju všetci využívať. Alebo sa len tak poprechádzali po okolitej krásnej prírode.

Večer sme s Mirkom tým, ktorí mali záujem, porozprávali o tajomstve zázračného obrazu Panny Márie Guadalupskej. Zároveň  sme to prepojili s Národným pochodom za život, ktorý má byť 22.9.2024 v Košiciach( radi sa s vami na ňom stretneme), aj so skutočnosťou, aká dôležitá pre NEBO je aktívna ochrana života od počatia po prirodzenú smrť, a to každým z nás.

Vo štvrtok po dvoch prednáškach o Komunikovaní a nasledujúcej náročnej práci v skupinkách, nás večer čakala milá Estráda detí a animátorov. V nej nám medziiným veľmi zaujímavý príbeh o tom, čo môže urobiť so vzťahmi v rodine nadpoužívanie mobilov, zahrali dievčatá z najstarších skupiniek . Program ukončili animátori obrovskou „Rafaelou - stonožkou“.

V piatkový večer, keď sme sa už v priebehu dňa naučili vyjadrovať Pocity a ujasnili si, ktoré sú naše Potreby, nás Anka a Emil Kondelovci viedli v nepovinnom, ale užitočnom  zdokonaľovaní sa  v Pozornostiach -prejavoch lásky našim manželským partnerom. Najprv zvlášť muži a potom samé ženy, aby sa manželia mohli vystriedať pri deťoch. Zaujímavé bolo aj vzájomné zdieľanie po prednáške.

Sobota – ťažký deň. Ráno najprv Sexualita, poobede – z toho všetkého Maturita. Pripravili ju opäť Kondelovci ako vlani. Pekná, pokojná prechádzka s výhľadom, v príjemnej teplote vzduchu. Po celotýždňovom horúcom počasí v piatok v noci spŕchlo, v sobotu sa trochu ochladilo a poobedie už bolo bez pršania. V nedeľu sa predchádzajúce horúce počasie opäť vrátilo. Na záverečnom stretnutí VPS sme sa potom dozvedeli tajomstvo: - to  Anka Kondelová takto zariadila!  Modlila sa presne za takúto líniu priebehu počasia v Drienici. Ako sme neskôr zistili, naozaj všade dookola pršalo ešte celé sobotné popoludnie. Záver – keď chcete vhodné počasie na maturitu , už viete, kde sa to vybavuje...

No a v nedeľu 4.8.2024 – ráno sv. omša, zhrnutie, obed a rozlúčenie. Fí-ha, ako sa to rýchlo všetko zbehlo!

Celý týždeň sme boli nesení na modlitbách tých, čo neváhali ráno vstať a prísť na Ranné modlitby do kaplnky ku Pánu Ježišovi. Na začiatku sme mali každý deň krátky deviatnik Za život. Po ňom sme sa v troch dňoch modlili Ranné chvály podľa Liturgie hodín. V pondelok s o.Martinom Rečlom, v stredu s o.Martinom Lučkom a v piatok s o.Jozefom Pajerským. Takto sme sa v modlitbe spojili s celou Cirkvou. V ostatné dni sme chválili, ďakovali, odprosovali a prosili našim obvyklým spôsobom.

Od nedele do piatku bola vždy večer na dve hodiny vystavená v kaplnke Sviatosť Oltárna na poklonu.  V kaplnke sme mali stále aj obraz Panny Márie Guadalupskej ako pripomienku z neba, aby sme nezabudli na účinnú ochranu života pred narodením, počas života i na jeho konci.

V piatok, keďže bol 1.piatok v mesiaci, sme sa pripojili k duchovnej príprave na Národný pochod za život zameraním sv. omše na poďakovanie za dar života.

Dôležitou súčasťou všetkého tohto diania bola samozrejme kapela. Úlohu kapelníka a vedúcej speváckeho zboru prijali Bystrík a Veronika Trnovcovci a zhostili sa jej naozaj parádne. Vysvedčením bola záverečná pieseň „Spoj nás v jedno, Pane“, keď spievali a držali sa za ruky všetci v prednáškovej sále( manželia aj animátori) a to sme sa túto, aj iné „manželácke“ pesničky, museli predtým naschvál naučiť, pretože manželákov, ktorí chodievali ešte voľakedy do Banskej Bystrice  nemáme až tak veľa. Ale podarilo sa aj cez tieto „staré“, ale „naše“ piesne  vytvoriť nádherné spoločenstvo a rozmnožiť tak „naozaj manželácku“ rodinu všetkých slovenských turnusov. Veľká vďaka všetkým, čo pri tom boli. Či už s hudobnými nástrojmi, pred  mikrofónmi alebo v hľadisku sály.

Hudobnou hitovkou našej kapely sa v tomto roku stala pieseň „...nohy jeleníc...“ Veľkí, malí, mladí, starší, všetci sa spolu tešili a poriadne „burácali“. Išlo im to veľmi dobre, tak asi preto.

Ešte stručne doplníme niektoré štatistické  údaje:

Prednášku okrem skúsených harcovníkov (Jackovci, Brezovci, Kondelovci, Moškovci, Falisovci, Šprlákovci) si zobrali aj nováčikovia  Barancovci a Trnovcovci a zhostili sa tejto úlohy so cťou. Naozaj, klobúk dolu! Obidva manželské páry spolu so Stanekovcami prijali aj prvýkrát službu VPS, takže sme mali 10 skupiniek po 3 páry. Všetkých zúčastnených manželských párov bolo teda spolu 30.

Detí sme mali 41, z toho 11 bábätiek. Animátorov 24 vrátane starorodičovských animátorských služieb. Hlavnou animátorkou bola Ivetka Čandová.

Slúžili nám traja kňazi tak, že súčasne boli vždy dvaja . Martin Rečlo celý týždeň do soboty, Martin Lučko do stredy a Jozef Pajerský od štvrtka do soboty. V nedeľu ráno nám prišiel sv. omšu odslúžiť pán kaplán zo Sabinova.

Všetkých spolu nás bolo 128 osôb.

Ďalšie dôležité služby zabezpečovali:

Milka a Peter Breškovičovci – všetko okolo ozvučenia, starostlivosť o sálu.

Peter Breškovič ml. – poskytol bezodplatne svoje ozvučenie, priniesol, nainštaloval a na konci poskladal a odniesol.

Marienka a Jožko Stanekovci – hospodárenie,  výzdoba sály a kaplnky, starostlivosť o ňu počas týždňa, bohostánok a všetko s tým súvisiace. Zabezpečenie všetkých darčekov pre prednášajúcich, jubilantov a potrebné služby. Darčeky vyrobil Mgr.Jozef Kudry, tvorivá dielňa- grécko-kat. kňaz.

Eva a Miro Moškovci – sv. omše( zabezpečenie čítaní a hudba), ranné modlitby, zastrešenie hudobnej zložky, menovky a manželácka pošta.

Ďaďa a Vlado Jackovci – celá agenda pred turnusom a jej koordinovanie pred aj počas turnusu, vedenie jednotlivých dní, moderovanie.

Tešíme sa na stretnutie s ostatnými manželákmi zo slovenských turnusov MS na obnovách. Najbližšie v októbri v Trenčíne.  Do Videnia!

Za 3. turnus  napísala Eva Mošková

Modlitba

Každú stredu o 21.00 sa spoločne modlíme za:

  • požehnanie pre dielo MS
  • požehnanie pre členov MS, ktorým zomrel manžel/manželka
  • manželov, ktorí od seba odišli a žijú s iným partnerom

Každý pondelok o 21.00 sa
modlíme za:

  • všetkých, ktorí majú problém s rôznymi závislosťami, či už s nimi bojujú alebo ešte nie

Sponzorské dary

Kurz MS je taký lacný ako sa len dá. Pre niektoré rodiny je aj to veľa. Ďakujeme za vaše sponzorské dary na náš účet:

IBAN: SK4011000000002621786594
BIC – SWIFT kód: TATRSKBX