Aktivity



Medzinárodná konferencia „Starnutím k múdrosti"

Pri príležitosti 10.výročia Manželských stretnutí starých rodičov a seniorov (ďalej len „MSS") sa 30.júna 2024 uskutočnila v Strednej odbornej škole služieb a lesníctva v Banskej Štiavnici 1. Medzinárodná konferencia „Starnutím k múdrosti".

Cieľom konferencie bolo pomenovať a predstaviť súčasné problémy seniorov v aktuálnej situácii ich života, a to odborne a zároveň prostredníctvom ich vlastných príbehov a svedectiev.

Moderátormi konferencie boli Juraj a Marcela Kubišovci.

Začala svätou omšou, ktorú celebroval biskup Mons. František Rábek. Hlavnou myšlienkou homílie bola láska agapé v manželskom vzťahu.

      Potom kresťanskí kouči (ICF), lektori a mentori manželia Marián a Margita Kubešovci odprednášali Naše roky-kroky k láske agapé. Boh nás v každom veku pozýva tvoriť spolu s ním. Naše najhlbšie túžby do nás vložil Boh a vlastnú hodnotu poznáme, keď ich dokážeme napĺňať. Zdôraznili dôležitosť biblickej pamäte pre uzdravenie manželstiev v krízach.

      Po obede Ing. Lucia Vlasáková, riaditeľka Odboru stratégie a koordinácie rodinnej politiky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR porozprávala, ako sa štát stará o seniorov prostredníctvom Národného programu aktívneho starnutia 2021-2030, Národného strategického rámca na podporu rodiny a demografického vývoja do roku 2030 a Národného programu duševného zdravia, pilotného projektu ROPO I 2022-2024 riziká do budúcnosti.

      Biskup Mons. František Rábek v prednáške Horizont k večnosti upriamil pozornosť na rodiny, kde sa rodí múdrosť. I na Cirkev, ktorá je rodina rodín a do istej miery je schopná suplovať rodinu. Na seniorov, aby mohli odovzdávať svoje skúsenosti mladším generáciám. Porozprával aj o svojich stretávaniach sa s ľuďmi na smrteľnej posteli.

      Mons. prof. Anton Tyrol v prednáške Múdrosť a vek vo Svätom písme vychádzal z biblických údajov o sýtosti života patriarchov. V dynamickom chápaní biblického sýtenia možno vidieť krásu napredovania v dozrievaní človeka pre poznávanie Boha, ktorým sa budeme sýtiť večne. Žalm 17 podáva túto pravdu zreteľne: Až raz vstanem zo sna, nasýtim sa pohľadom na teba... (Ž 17,15). O tom kontemplovali najväčší teológovia a mystici kresťanstva, medziiným Tomáš Akvinský v hymne Adoro te devote: Daj, nech duch môj vždy len tebou sa živí, po sladkosti tvojej vždy je dychtivý.

      Z Českej republiky prišli manželia Peter a Jana Švíkovci, vedúci Manželských setkání 50+ s prednáškou Manželství v 2.polovině života - výzva nebo ohrožení?  Úvodom si položili otázku: rastú rozvody po 25 rokoch manželstva? Áno. Príčinou je nezvládnutá kríza stredného veku, neprijatie zmien, ktoré prináša druhá polovica života pre jednotlivcov i páry. Nevedia sa vyrovnať zo syndrómom prázdneho hniezda, nevedia, ako prijať nových partnerov svojich detí a ich iný životný štýl. Nevedia, ako rozvíjať a posilňovať manželstvo a rodinné vzťahy i vo vyššom veku. Tu je priestor k rozvoju praktickej evanjelizácie, rastu vo viere a láske. Manželská setkání 50+ pokrývajú tieto témy a poskytujú k tomu bezpečný  a podnetný priestor. Zatiaľ sa uskutočnili už 4 ročníky.

      V rámci konferencie bola uvedená do života aj nová kniha: Mária Kohutiarová: Starnutím k múdrosti - 10 rokov manželských stretnutí starých rodičov a seniorov 2014-2024.

      1.ročník konferencie o senioroch sa vydaril a nasadil vysokú latku odbornosti, praktičnosti svedectiev i duchovnosti. Mnohí z účastníkov vyjadrili túžbu prísť aj na ďalší ročník konferencie.  

                                                                                  Vladimír a Zita Grigarovci

 

Modlitba

Každú stredu o 21.00 sa spoločne modlíme za:

  • požehnanie pre dielo MS
  • požehnanie pre členov MS, ktorým zomrel manžel/manželka
  • manželov, ktorí od seba odišli a žijú s iným partnerom

Každý pondelok o 21.00 sa
modlíme za:

  • všetkých, ktorí majú problém s rôznymi závislosťami, či už s nimi bojujú alebo ešte nie

Sponzorské dary

Kurz MS je taký lacný ako sa len dá. Pre niektoré rodiny je aj to veľa. Ďakujeme za vaše sponzorské dary na náš účet:

IBAN: SK4011000000002621786594
BIC – SWIFT kód: TATRSKBX