Aktivity



Májová obnova – ukončenie ročníka 2020 vo Vranove nad Topľou

Májová online obnova – ukončenie ročníka 2020 vo Vranove nad Topľou. Obnova by mala byť aj každý mesiac! Zaznelo na našej skupinke počas preberania pracovného listu k téme prednášky v čase obnovy Manželských stretnutí turnusu z Vranova. Víkend 7. – 9. máj 2021 sa najprv zdal byť pre mnohých príliš blízko po predchádzajúcej februárovej obnove – no nakoniec sme boli všetci nesmierne vďační za tento čas.

Hoci aj teraz sme boli online (a vyzeralo to, že svätý Izidor drží internet lepšie, ako predtým), všetko klapalo, ako malo už od piatkovej večernej prednášky. Znovu sme sa s Baškou Okruhľanskou pozreli detailnejšie na problém internetu a výchovy k digitálnej zrelosti. A zistili sme, koľko chýb robíme aj my rodičia zlým príkladom alebo nedostatočne pevnými hranicami.  V sobotu ráno sme si dali skupinky s témou „Čo prežívame teraz v manželstve“. Tento čas bol výborným nástrelom pre inšpiráciu priamo zo zdroja, z reality našich rodín, čo všetko sa dá zmeniť a pohnúť dopredu napriek všetkým obmedzeniam pandémie.

Najlepším časom v sobotu bolo spoločné rande do prírody s pracovným listom pod pazuchou a ruka v ruke s manželom. Aj toto bol a je bonus, ktorý stále priťahuje na obnovy – lebo keď nás niekto „povinne“ v rámci programu vyšle na prechádzku vo dvojici, je to dobré alibi pred sebou aj pred deťmi. Alebo aj motivácia naplánovať si takúto vychádzku minimálne raz za týždeň aj sami! V každom prípade spätné „kontrolné“ selfíčka signalizovali úplnú spokojnosť, ak nie priam blaho zúčastnených.

Po návrate nás v rovnakom čase ako v piatok čakal don Marián s prenosom sv. omše, za čo sme mu nesmierne vďační. Na sobotný večer sme sa tešili osobitne vďaka lukratívnemu hosťovi, akým bol o. vladyka Cyril Vasiľ. Jeho jednoduchosť a pokora nás dostali už pri úvodnom slovku ešte pred prednáškou, keď sme len tak debatovali. Keď si vzal slovo, bolo jeho rozprávanie na tému „Rodina ako domáca cirkev“ výborným doplnením puzzle k tejto téme. Jeho trefné postrehy, vychádzajúce zo Svätého Písma, tradície a skúsenosti z pastorácie sa nedajú zabudnúť a jasne nám ukázali, prečo je napríklad dôležité stolovať v rodine spolu pri stole – keďže stôl, kde spolu jeme, sa stáva symbolom oltára našej domácej Cirkvi. Rovnako nám utkvelo v pamäti, že náš dom sa stáva malým chrámom, kde sa stretávame ako cirkev v dome. Chrám je niečo vznešené... ako inak sa teraz pozeráme na miesto, kde žijeme! Debata po prednáške nemala konca a zastavil nás asi len čas, keďže sme večerné prednášky začínali o 21. hodine.

V nedeľu sme  sa vhĺbili do inšpirácie životom jedných z nás – a počúvali sme, ako a čím poznačili život manželov Kohutiarovcov Manželské stretnutia za celých tých dlhých 23 rokov, odkedy odierajú lavice na prednáškach 😊. Svoju premenu, výzvy aj očakávania, zrelosť, ale aj pády nám premietli zo života cez Pavlov hymnus na lásku.  Darčekom a inšpiráciou pre všetkých obnovujúcich sa bol prepis tohto hymnusu do reči a prežívania manželov. Skupinka po prednáške bola ako vždy prikrátka  na to, aby sme sa stihli vyzdieľať, no každý z nás dostal mnoho dôvodov a príkladu na zmenu. Super bolo, že bola prítomná aj vôľa pohnúť sa dopredu. Obnovu sme končili s požehnaním o. Martina Rečla, ako už tradične, zo zaparkovaného auta... Aj jeho úsmev a povzbudivé slová nám budú určite pomocou žiť svoje manželstvo viac s láskou, ktorá všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží!

Zapísali: Kohutiari

Modlitba

Každú stredu o 21.00 sa spoločne modlíme za:

  • požehnanie pre dielo MS
  • požehnanie pre členov MS, ktorým zomrel manžel/manželka
  • manželov, ktorí od seba odišli a žijú s iným partnerom

Každý pondelok o 21.00 sa
modlíme za:

  • všetkých, ktorí majú problém s rôznymi závislosťami, či už s nimi bojujú alebo ešte nie

Sponzorské dary

Kurz MS je taký lacný ako sa len dá. Pre niektoré rodiny je aj to veľa. Ďakujeme za vaše sponzorské dary na náš účet:

IBAN: SK4011000000002621786594
BIC – SWIFT kód: TATRSKBX