Aktivity



Prvá online duchovná obnova Manželských stretnutí (26.-28.2.2021)

Aj keď sa v lete podaril východniarskemu tímu husársky kúsok a s výraznou Božou pomocou bol tretí turnus MS vo Vranove požehnaním, ako situácia hustla vďaka pandémii, otázku obnov mnohí ani neriešili.

Na jeseň to ozaj bolo tak – vyzeralo nereálne stretnúť sa, a iná forma ako by nebola vhodná. Na jar to však tím tretieho turnusu nevzdal: výsledkom toho je vynikajúci čas strávený 26. – 28. februára 2021 síce online, ale naplno!

Pozvánku na tento druh obnovy, ktorý si vyžadoval nielen od organizátorov, ale aj od účastníkov oveľa viac disciplinovanosti a ústretovosti, ako naživo, prijalo 25 párov. Hoci nik netušil, ako to celé dopadne a veru sme aj zápasili s technikou a nevyspytateľnou wifi, napriek všetkému aj z reakcií účastníkov je jasné, že táto duchovná obnova bola požehnaním a darom.

V piatok nás čakala o 18.00 h prvá online omša s don Mariánom – a aj prvé okukávanie sa, ako to celé bude fungovať. Večer boli online skupinky so zdieľaním o novinkách od leta. Chýbala ale možnosť online vystavenej Eucharistie – čo by nemusel byť až taký problém nabudúce, keďže sa dá aj takto urobiť virtuálna kaplnka a poklona.

V sobotu sme mali hustý program: doobeda nás čakalo svedectvo v podaní manželov Evky a Mirka Moškovcov z Drienovskej Novej Vsi o úlohách muža a ženy v manželstve a následne k tomu práca v skupinke. Oceňujeme dostatok času na prácu k tejto téme a výborne postavené otázky pracovného listu. Obed sme mali tak ako raňajky indi-vindi a off-line. No našli sa aj manželia, ktorí vzali slogan o romantickom víkende s duchovnou obnovou vážne a aj si prilepšili v ponuke objednaného lepšieho obeda či večere. Sobota popoludní bola príležitosťou na prechádzku, presnejšie rande vo dvojici, pod dohľadom Božím a s navigáciou pracovného listu. Hoci nebolo nikde práve najteplejšie, všetci si rande užili a zaslané selfíčka svedčili o obojstrannej spokojnosti. V sobotu večer nás znovu čakal don Marián so slávnostnou sv. omšou a s obnovením manželských sľubov – len sme akosi pozabudli na to krajšie oblečko (a bolo by fajn nabudúce to pripomenúť, aj keď sme boli online... jeden pre druhého to má zmysel vyzdvihnúť taký okamih aj oblečením). Sobota večer priniesla aj lákadlo v podobe prednášky Bašky Okruhľanskej, niekdajšej šéfredaktorky časopisu AHA, na tému médií, detí a výchovy. Klobúk dolu pred tým spracovaním, podaním, aktuálnosťou, trefnosťou a výbornými príkladmi! Mali sme ako rodičia o čom premýšľať!

Nedeľu sme opäť začali raňajkami off-line a pokračovali sv. omšou o 9.00 h, ktorú nám odslúžil o. Martin Rečlo. Následná prednáška o výchove v rodine v podaní Ľudky a Števa Šprlákovcov nás v mnohom upokojila v tom, že prežívame podobné peripetie všetci: ale vždy existuje riešenie cez kolená a odvahu zmeniť veci! Aj debata a práca v skupinke priniesla veľa zaujímavých pohľadov a priznaní.

Záver bol tu a ani z obrazoviek sa nám nechcelo. O to viac, že požehnanie na konci obnovy nám o. Martin dal z auta, ktoré na chvíľu cestou odstavil na krajnici. Bohu vďaka za ten čas - v mnohom nás posunul a pomohol si viac porozumieť a spolu rásť k svätosti. Keďže nám organizátori potichu sľúbili možnosť ďalšej obnovy v máji, už sa jej nevieme dočkať – aj vďaka výbornému sprevádzaniu, usmerňovaniu a navigovaniu celého programu, tak slovom ako aj technicky, zo strany Ďadi a Vlada Jackovcov – a iste aj mnohých iných v zákulisí!

Takže: skutočne do videnia a do počutia, vranovská partia MS 2020!

Spísali: Kohutiarovci

Modlitba

Každú stredu o 21.00 sa spoločne modlíme za:

  • požehnanie pre dielo MS
  • požehnanie pre členov MS, ktorým zomrel manžel/manželka
  • manželov, ktorí od seba odišli a žijú s iným partnerom

Každý pondelok o 21.00 sa
modlíme za:

  • všetkých, ktorí majú problém s rôznymi závislosťami, či už s nimi bojujú alebo ešte nie

Sponzorské dary

Kurz MS je taký lacný ako sa len dá. Pre niektoré rodiny je aj to veľa. Ďakujeme za vaše sponzorské dary na náš účet:

IBAN: SK4011000000002621786594
BIC – SWIFT kód: TATRSKBX