Slide First

Manželské stretnutia

Slide Second

Chcem, aby ti bolo pri mne dobre



Radostné a požehnané Veľkonočne sviatky Vám želajú Manželské stretnutia.

Kalendár akcií 2024

Typ kurzuTermínMiesto
Jarná obnova 12. - 14. 4. 2024 Hotel Javorna, Drienica  
MS seniorov 30.6. - 6.7.2024 Banská Štiavnica  
MS 3.turnus 28.7. - 4.8.2024 Drienica  
Spoločný 1.a 2.turnus MS 10. - 17.8.2024 Banská Bystrica  
Námornícky ples MS 27. apríla 2024 Dolná Súča  



Letný kurz Manželských stretnutí seniorov (Škutovky 5.-12.8.2018)

image012Manželské stretnutia seniorov boli posledným letným kurzom 25.ročníka Manželských stretnutí a zároveň sa konali piatykrát. Boli oslavou vďaky a radosti za každú chvíľu života na tejto zemi, oslavou ľudí v jeseni životných pútí. Bolo to týždenné zastavenie v posvätnom priestore, kde bol dostatok času na modlitby, meditovanie, spovede, rozhovory, vytváranie nových priateľstiev a utužovanie starších, ale i odpočinok a uspokojovanie potrieb. Medzi „závislákov“ prišli noví manželáci a všetci vytvorili výborné spoločenstvo, z ktorého sršal plameň radosti, vďačnosti, porozumenia a vzájomnej lásky. Celý kurz mal hlavné motto: útek izraelitov z egyptského otroctva pod vedením Mojžiša, zázračný prechod cez Červené more, putovanie púšťou, rebélie proti Pánovi a nakoniec smrť Mojžiša, ktorý nevkročil do zasľúbenej zeme.

Nedeľa – 5. augusta 2018:

Väčšina seniorov prichádzala na Škutovky v nedeľu podvečer, keď predtým organizačné veci výborne zvládol organizačný tím pod vedením Janka a Aničky Rajských. To bolo radosti pri zvítavaní sa, kde vzájomné rozhovory nemali konca kraja. Večer sa stretli VPS-ky na prvej porade.

 



Pondelok – 6. augusta 2018:

Oficiálny program sme začali svätou omšou a v homílii don Marián Valábek povedal aj tieto myšlienky: „Aj keď sme sa my rozhodli sem prísť, iniciátorom tejto akcie – tohto podujatia je sám Ježiš. No treba vedieť, že celá skutočnosť premenenia aj táto naša je výsledkom Božej iniciatívy. To, že tu nie sú všetci ľudia, že sme tu my – títo vybraní spomedzi ostatných je veľká zodpovednosť, ktorú na nás vkladá Boh. Spoznávajme Božiu dobrotu, milosrdenstvo. Hľadajme Božiu vôľu a verne ju uskutočňujme v tých maličkostiach, ktoré sa objavujú v každodennom živote. Tak sa budeme najistejšie premieňať.“ Kňazi don Marián a don Jožko Dőmény preniesli Eucharistiu do kaplnky, aby nám Pán bol počas celého kurzu, čo najbližšie aj fyzicky.

Následne vedúci kurzu Janko a Anička Rajskí všetkých účastníkov privítali a povedali množstvo užitočných informácií.

Potom sa všetci presunuli do jedálne, kde sa odohrala scénka, ktorú pripravili Janko a Anička Rajskí - rebelujúcich Hebrejov proti Bohu, proti Mojžišovi. Čo nám táto scénka mala povedať, keď sme v tichosti prechádzali cez nádvorie – Červené more na čele s Mojžišom (V. Gabčíkom) ?




Na našej strane je Boh a v tichosti ho počúvajme, čo nám chce osobne povedať. Čo pre mňa robí Boh, aké záchranné múry mi postavil ? Ako mňa zachránil ? Čo sú moje osobné „faraónove vojská“, ktoré na mňa útočia zvonku a zvnútra ? Z čoho mám strach ? Aká je moja dôvera ?

More bolo znázornené modrými stuhami a množstvom farebných rýb povešaných po stromoch, ktoré pripravili Baránkovci s tímom. Po prechode cez Červené more zaznel v prednáškovej sále oslavný žalm s radostným tancom žien na čele s Majkou Baránkovou.



Poobede patriarchovia Vlado a Zitka Grigarovci uviedli s požehnali prvých prednášajúcich Mariána a Terku Haydenovcov, ktorí mali prednášku: „Odkiaľ a kam smerujeme“. Trochu sa zastavili, pozreli sa s odstupom času na svoj manželský život, na putovanie spoločnou cestou. Pozreli sa hlavne na to, ako sa o nich Boh stará, ako ich bezpodmienečne miluje a priťahuje k sebe putami lásky a tak ich priťahuje aj k sebe navzájom. Každá udalosť v živote manželov je pozvaním Boha pozrieť sa na seba, na svojho manželského partnera, na svoje postoje aj omyly. Naše slabosti nie sú prekážkami, ale môžu sa stať smerovníkmi, ktoré nám vyznačujú cestu, ak sa obrátime na Pána a necháme sa Ním viesť. Pán Boh je štedrý a starostlivý otec a chce, aby jeho deti žili v radosti a láske. Nikdy nie je neskoro začať s Jeho pomocou pracovať na vylepšovaní vzájomného vzťahu, A jednou z možností je aj účasť na MS alebo MSS.

Kristus z manželstva učinil cestu k svätosti manželov. On pomáha pretvárať priateľstvo, radosti i bolesti, všednosť i každú námahu a obetu na nikdy sa nekončiacu lásku. Ale treba si uvedomiť, že neexistuje kresťanstvo bez kríža.

Po prednáške sa stretli prvýkrát skupinky, aby ďakovali Bohu za dar života, za dar manželstva, za všetky dary, ktoré dostali z lásky a spoločne sa zdieľali nad svedectvom manželov Haydenovcov.

Po večeri sme si pozreli film o živote Mojžiša a Izraelitov (2.časť). Primerané udalosti zo života Mojžiša prepojili v úvodoch do každej prednášky patriarchovia podľa textu, ktorý už 5. rok pripravili pre nich Rajskí.

Utorok – 7. augusta 2018:

Ráno sme začali štandartne ako po iné roky rannými chválami, ktoré viedli Albín a Mária Kolkovci, ktoré boli pevnou súčasťou nášho každodenného programu.

Tohtoročného kurzu MSS sa zúčastnilo 45 manželských dvojíc a 3 vdovy, ktoré sa každý deň modlili za manželské vzťahové potreby, ktoré manželáci dávali do košíčka.

Veľmi zmysluplnou a veselou tradíciou na MSS je, že si každý deň, väčšinou dopoludnia, pripomíname významné výročia sviatostných manželstiev prítomných manželákov. Tento rok oslavovali 35, 40 a 45 rokov manželia: Jozef a Silvia Trenčanovi, Peter a Jana Serafínovci, Ján a Iveta Chabadovci, Ján a Mária Vrabcovci, Robert a Mária Podivinskí, Albín a Mária Kolkovci, Martin a Marta Bernátovci, Jiří a Anna Matúšovci, Pavol a Anna Chmeliarovci, Ján a Anna Rajskí.

Po raňajkách Anastázia „Tácka“ Kolárová uviedla a požehnala Igora a Ivetku Milanovcov, ktorí nám odprednášali „Nové životné situácie“. V prednáške sa s nami podelili o svoje skúsenosti so starostlivosťou o choré matky a súčasne nás upozornili, že plniac 4. Božie prikázanie vo vzťahu k rodičom nás nesmie tak zahltiť, aby sme zabudli na svoje povinnosti k deťom. Porozprávali aj nám o tom, ako ich onkologické ochorenie jedného z nich nerozdelilo, ale naopak priviedlo bližšie k sebe a prehĺbilo aj ich vzťah k Bohu, ako sa úplne odovzdali do Jeho rúk a naučili sa všetko prijímať s dôverou v Jeho prozreteľnosť.


V utorok medzi nás prišiel dlhoročný účastník Manželských stretnutí – kňaz Vladimír Kutiš, ktorý nás voviedol do „Desatora Božích prikázaní“, ktoré dostal od Boha izraelský národ na Sinaji putujúc púšťou. Vladka Kutiša do služby požehnali patriarchovia Jožko a Mária Draveckí. Desatoro je komplexná ochrana človeka. Aký zmysel má byť pravdivý a poctivý, keď sa zdá, že to vychádza narovnako s tými, čo klamú a kradnú? Život pod vládou morálneho zákona Desatora a s pohľadom na posledný súd nám vracia nádej. Stojí za to žiť zodpovedne, naučiť sa rozlišovaniu medzi dobrom a zlom a pokornému nesúdeniu seba i ostatných. Boh, ktorý nás bude súdiť je dobrý, preniká nás a vie o nás všetko (Ž139). Daroval nám bytie a slobodu. Môžeme v pokore a vďačnosti prijať tento dar a obdarovať ním ostatných alebo ho sebecky premárniť. V našej vôli pozorujeme túžbu po blaženosti a plnosti. Túto túžbu nesmieme upnúť na veci, osoby a stavy okolo seba a v sebe. To by vytvorilo v nás stav pripútanosti, závislosti a žiadostivosti (Rim 7). Naša vôľa bude oslobodená, keď túžbu uprieme k Bohu samotnému. Vzdáme sa sebeckého privlastňovania a odovzdáme sa vo všetkom do rúk Božích, lebo kto by si chcel život zachránit, stratí ho, ale kto stratí svoj život pre Boha, nájde ho (Mt 16).

Po prednáške sme nemali skupinky, ale bola diskusia, kde otec Vlado odpovedal na otázky. Do diskusie sa zapojili aj don Marián a don Jozef.

Po svätej omši a večeri sme na lístočky napísali svoje hriechy, trápenia, traumy a vhodili ich do pripravenej nádoby. O 19,30 hodine začala odprosujúca pobožnosť, ktorú pripravil Vladko Kutiš. Baránkovci sa postarali o sprievod a spev, doprevádzaný gitarou Jakuba .Dvanásť chlapov, ktorí boli na MSS prvýkrát, sa oblieklo do habitov patriarchov a išli v čele sprievodu a striedali sa pri nesení archy zmluvy. Úplne prví išli ako hlavní patriarchovia Cyprián a Veronika Plevovci. Sprievod urobil desať zastavení. Pri každom zastavení mal V. Kutiš duchovné slovo k danému prikázaniu, veľmi hlboké a výstižné.

Bol to originálny a duchovný začiatok 24- hodinového Dňa zmierenia. Večer sa ešte stretli VPS-ky na svojej pravidelnej večernej porade.

 

Streda – 8.augusta 2018:

V tento deň v roku 1170 sa narodil sv.Dominik – kňaz a zakladateľ dominikánskej rehole. Patriarchovia Janko a Mária Vrabcovci uviedli a požehnali do služby Lacka a Máriu Baránkovcov, ktorí nám odprednášali „Uzdravujúca sila odpustenia – cesta k slobode“. Manželia Baránkovci v prednáške skombinovali teóriu so svedectvami zo svojho 31-ročného manželstva. Máme úlohu prijať seba a partnera, odpustiť staré zranenia, denne odpúšťať a oslobodiť sa od bremena viny. Cieľ je uzdraviť sa a rásť v slobode. Presýpacie hodiny na slajde znázorňovali možnosť pomenovania vlastných zranení a bolesti, ktoré sú v hornej časti hodín. Hrdlo hodín slúži ako skener spytovania svedomia a odstránenie zranení v Ježišovej moci, láske a uzdravení. A v spodnej časti presýpacích hodín máme možnosť budovať náš sviatostný život bez zranení a hriechov.

Táto téma vždy rozochveje vnútro seniorov a komunikácie v skupinkách bývajú vždy podnetné a duchovne hlboké. A tak tomu bolo i teraz.

Cez obedňajšiu prestávku redaktor rádia Lumen Ondrej Rosík urobil rozhovory s Jankom a Aničkou Rajskými o histórii a obsahu MSS a s účastníkmi Jožkom a Máriou Draveckými, Mariánom a Terezkou Haydenovcami, Martinom a Martou Bernátovcami, Vladom Grigarom a Jakubom. Rozhovory boli odvysielané v hodinovej relácii „Vitaj, doma, rodina !“ v nedeľu 19.augusta. A sú k dispozícii v archíve.

Po obede pokračoval Deň zmierenia stíšením, sviatosťami zmierenia, generálnymi spoveďami a duchovnými rozhovormi s tromi kňazmi. Svätá omša začala pri ohnisku pod hlavnou budovou, kde sa spálili lístočky, ktoré sme dali do nádoby. Potom sme ju dokončili v prednáškovej miestnosti, kde sme ju mali každý deň.

Po večeri sme sa stretli v skupinkách na modlitbách za naše vzťahové manželské potreby.

Takéto modlitby nás vždy otvoria, viacej sa spoznáme, vzájomne sa zblížime a vytvoríme malé duchovné rodiny a spoločne jednu veľkú rodinu.

 

Štvrtok – 9.augusta 2018:

Patriarchovia Albín a Mária Kolkovci uviedli a požehnali Jožka a Máriu Dědovcov, ktorí nám následne odprednášali tému „Bližšie k sebe“. V rámci rozdielnosti muža a ženy poukázali na viaceré oblasti, v ktorých sa zvyčajne manželia nezhodnú: sú to spôsob komunikácie, potreby, city, uvažovanie, plánovanie, peniaze, či spôsob oddychu. Zdôraznili, že je potrebné naučiť sa chápať, že rozdielnosť je obrovským obdarovaním a snažiť sa partnera netlačiť do postojov a modelov správania, ktoré sú mu cudzie od prirodzenosti. Poukázali na prepojenie manželskej lásky a cesty k svätosti, kde vychádzali z apoštolskej exhortácie sv. Otca Františka „Gaudete et exsultate“. Ponúkli úvahu chápania svätosti ako naplno žitej lásky v manželskom vzťahu. Na záver pozvali ženy, manželky k prijatiu svojho poslania „Ženy, ste tvárou Cirkvi, ktorá žiari pred ľuďmi prostredníctvom vašej lásky, prejavujúcej sa v dobrote, pomoci, poteche, oslobodení a nádeji.“ a mužov, manželov „Buďte odvážnymi mužmi slova, všade tam, kam Vás Pán posiela. Nesnažte sa stať mužmi úspechu, ale radšej mužmi hodnoty.“

Po obede sme mali voľný poldeň, ktorý sme prežili podľa svojich záujmov, potrieb, a zdravotných možností. Vyše polovica účastníkov už po tretíkrát navštívila turisticko-rekreačný komplex Gothal v Liptovskej Osade, dobre si zaplávala v plaveckom bazéne alebo sa porozprávali v teplej vode relaxačného bazéna s vírivkami, v saune..... Niektorí išli obdivovať

prírodné a historické krásy okolia, iní zbierali nové sily spánkom. Večer po svätej omši sme mali nepretržitú nočnú adoráciu v kaplnke až do rána.

 

Piatok – 10.augusta 2018:

Po ranných chválach a raňajkách patriarchovia Róbert a Mária Podivinskí uviedli a požehnali do služby Janka a Aničku Liškovcov, ktorí nám odprednášali „Tri generácie – širšia rodina.“ Ostali žiť v Jankovom rodičovskom dome, kde žilo v istom období spolu až 14 ľudí zo štyroch generácií a kde sa im postupne narodilo 7 detí. Videli, zažili, skúsili a pre nás svedčili, že existuje hlboké prepojenie medzi živou vierou a zdravými medziľudskými vzťahmi. Ako sa žije manželstvo s vierou a vzájomnou láskou, ako sa nesú rôzne kríže a skúšky, kde sa nepoužívali tvrdé slová a kde sa aj väčšie posedenie obišlo bez alkoholu, kde sa neodsudzoval hriešnik, ale hriech. Ako sa žije staroba a ako sa treba pripraviť na stretnutie s Pánom.

Postupne zažili prijímanie nových členov rodiny, ale aj choroby, opatrovanie rodičov a ich odchod k Pánovi, odchod detí z domu čiže skúsenosť prázdneho hniezda, školu života a ľudskosti a vyrovnávanie sa s postupnou samotou. Záverom položili otázku: Čo môžeme robiť pre naše deti a budúce generácie? Žime cnostný život. To, čo robíme dnes, má vplyv na tých, ktorí prídu po nás. Žime teda tak, aby náš život bol požehnaním pre naše potomstvo.

Po obede nasledovala moderovaná prednáška „Aktívny život seniorov“. Po minuloročnej premiére novej formy sa jej opäť výborne zhostili Lacko a Mária Baránkovci, ktorí nám priblížili manželský a rodinný život Vladka a Aničky Gabčíkovcov a Janka a Aničky Vojtekovcov. Vlado a Anička Gabčíkovci z Konskej sú dlhoroční účastníci Manželských stretnutí, robili VPS-ku a starali sa o organizačné, finančné a hospodárske záležitosti MS a v súčasnosti tieto nenápadné, ale veľmi potrebné činnosti robia na MSS. Obidva sú aktívni v ich farnosti, Vlado spieva v zbore, bicykluje, chodí na turistiku a v zime na lyžiach. A voľný čas venuje pre muža netypickej práci: vyšíva pánske košele, ktoré sme mohli obdivovať, lebo ich mali s Jankom obidvaja oblečené. Ďalej sme sa dozvedeli, že im funguje rodinné spoločenstvo, pred Vianocami Deviatnik k Sv. rodine. A Hanka prišla s nezabudnuteľnými zážitkami zo Svätej zeme, ktorú precestovala t.r. v máji.

Janko a Anička Vojtekovci sú zakladajúci a dlhoroční hlavní šéfovia a moderátori Manželských stretnutí, ktorí vykonali pre toto dielo neuveriteľné množstvo práce. Pred piatimi rokmi odovzdali vedenie 1. kurzu Romanovi a Nadi Plevovcom. Porozprávali nám históriu MS, hlavne o ich začiatkoch. Okrem veselých životných situácií nám priblížili aj Aničkin príbeh s chorobou, ale najmä Jankov viacročný boj s chorobami, ktorý trvá doteraz. Pritom mnohokrát pocítil veľkú silu modlitby spoločenstva manželákov, lebo podstúpil niekoľko vážnych operácií, nedávno aj život ohrozujúcu úspešnú operáciu, kde Pán Boh urobil zázrak, z čoho sa všetci tešíme. Obidve besedy boli pre všetkých povzbudením slúžiť Manželským stretnutiam a všade tam, kde žijeme.

Po večeri sa poslednýkrát stretli VPS-ky.

Večer sme mali neformálne stretnutia v skupinkách, kde sme si porozprávali nedokončené udalosti, príbehy z našich manželských a rodinných životov a navzájom sa ešte viac zblížili.

 

Sobota – 11. 8. 2018:

Poslednú prednášku „Duchovná cesta manželov“ mali Janko a Anička Rajskí, ktorých do služby požehnali Martin a Marta Bernátovci. Janko a Anička položili otázky: Po akej ceste kráčame naším životom ? Kráčame po Božej ceste ? A pokračovali. Vlani sme sa zamýšľali, aká je naša cesta, pravda, život. Chceme ju teraz obohatiť myšlienkami z Mojžiša. Sú veľmi inšpirujúce aj pre túto dobu. Veľa myšlienok nás doslova chytilo za srdce, a preto sa chceme s Vami o tom podeliť. A tak by sme uzavreli na MSS blok patriarchov. Počas piatich rokov sme sledovali putovanie patriarchov. Mojžiš bol najväčším pútnikom. On nám vlastne vyšliapal cestu k Ježišovi a sme s ním takto prepojení. Rovnako putujeme do zasľúbenej zeme ako Izraeliti. Poznáme Zákon zo Sinaja, ale poznáme aj Vykupiteľa a tiež vieme, že Ježiš neprišiel tento Zákon zrušiť, ale naplniť a doplniť. Desatoro, ktoré sme dostali cez Mojžiša a potom Ježišove prikázanie lásky, je tou najlepšou smerovkou na našej ceste životom. Celá prednáška bola popretkávaná svedectvami.

Po obede nás čakala štátnica. Tradične ju pripravili Janko a Mária Vrabcovci so svojim tímom. Ale trocha všetkých zaskočilo počasie. Celý týždeň bolo krásne slnečno, ale v noci z piatka na sobotu intenzívne pršalo. V sobotu dopoludnia ešte slabo pršalo a tesne pred štátnicou prestalo. Terén bol rozmočený. Aj tento rok mala štátnicová trasa viesť cestami, lesným terénom a lúkou nad objektami Škutoviek. Klaudius Kosnáč pokosil lúku, ale ňou prešlo len niekoľko odvážnych dvojíc. Väčšina manželov zastala pri kaplnke a išla späť.


Ale všetci sme najskôr museli prejsť štartom v prednáškovej miestnosti, kde nás potrápil ťažkými otázkami z Biblie magnificencia Janko Vrabec, dozorovala jeho manželka Mária a hlavný kontrolór Peter Huljak. So sebou sme si zobrali drevené palice a taštičky z minulého roku. Junior klub, ako minulý rok, sa presunul do priestorov pred jedálňou. Na starosti ho mali Vlado a Anička Gabčíkovci a Peťo a Gabika Huljakovci, kde sme sa všetci posilnili chutným jedlom pred slávnostnými chvíľami, ktoré nás čakali.

Po príchode do hlavnej budovy nám odovzdali Jaro a Marta Turzovci diplom a adresár účastníkov. Slávnostne oblečených manželov, aj skupinky fotil Jožko Dravecký a všetko zapisovala jeho šarmantná manželka Mária.

Na slávnostnej svätej omši sme si obnovili manželský sľub. Don Marián v homílii povedal: „Tento sviatostný dom rodiny vďaka pôsobeniu Ducha v sebe vytvára sviatostný charakter, kde je prítomný Kristus. A tak „sme Kristovou ľúbeznou vôňou pre Boha uprostred tých, čo sú na ceste spásy, i tých, čo idú do záhuby. Jedným vôňou smrti na smrť, druhým vôňou života pre život.“ (2.Kor. 2, 15-16). „Oni (manželia) nielen bývajú v jednom dome, ale sa aj usilujú o spoločný domov a vytvárajú ho tým, že „bývajú“ každý v srdci toho druhého ...“. Slávnostne naladení sme sa spievajúc pomaly presunuli do jedálne. V čele sprievodu išli oblečení patriarchovia. Pred slávnostnou večerou sa uskutočnil symbolický obrad odovzdávania vedenia kurzu od Janka a Aničky Rajských k Lackovi a Majke Baránkovcov za asistencie donov Mariána a Jozefa.

Po večeri nám zahrali rôzne ľúbezné piesne Vít Géci na gitare a Janko Liška na harmonike. A niektoré dvojice si aj zatancovali. Všetko bolo spontánne a živé.

 

Nedeľa – 12. 8. 2018:

Po ranných chválach a raňajkách sme sa pobalili a nasledoval záverečný blok, kde vedúci kurzu Janko a Anička Rajskí ďakovali všetkým slúžiacim: prednášajúcim, vépeeskám, patriarchom, Kolkovcom, ktorí animovali sväté omše, mali ranné chvály a starali sa o kaplnku, Vrabcovcom, ktorí spolu s Turzovcami, Huljakovcami, Gabčíkovcami a Baránkovcami pripravili štátnice, Jakubovi za hru na klavíri, gitare a spev, Vítovi Gécimu za hru na gitare, Krutákovcom za obsluhovanie techniky, speváckemu zboru v zložení: Karla Kočálková, Vlado Gabčík, Laco Veľký, Mária Podivinská, Róbert Podivinský, Daniel Daniš, Marta Jarošová, Vlado Grigar, Zita Grigarová, Marta Páleníková a iní, ktorý dirigovala Mária Baránková, Gabčíkovcom za hospodárske a prevádzkové veci, za tlačoviny, Bročkovcom za kamerovanie, fotenie a fotodokumentáciu, Draveckým za fotenie manželských párov, skupiniek a Baránkovcom za ich kreativitu počas kurzu, výzdobu sály, za oblečenie, ... A napokon poďakovali našim duchovným pilierom donovi Mariánovi a donovi Jozefovi za všetko úsilie a čas, ktorí nám venovali, aj na úkor spánku. A donovi Mariánovi zvlášť aj za duchovné slovká, ktorými nás každý deň sprevádzal.

Osobitné poďakovanie patrí vedúcim kurzu Jankovi a Aničke Rajským, ktorí popri moderovaní kurzu, VPS-ke, prednáške a organizačným veciam pomáhali všade tam, kde to bolo treba a boli vždy a každému k dispozícii.
Potom nasledovali svedectvá účastníkov.

Ako každý rok, tak aj v tomto roku nás všetkých potešili tentoraz višňové (vlani jahodové) džemíky, ktoré s láskou a modlitbou pripravili a rozdali naši milí Vladko a Zitka Grigarovci (doplnili Rajskí).

S radosťou sme privítali ako účastníkov i vedúce páry Manželských setkání z Moravy Janku a Petra Švíkovcov a Vlastu a Rostislava Ševčíkovcov, ktorí mali už vlani záujem o náš kurz. Z pobytu na Škutovkách boli nadšení. Rajskí im poskytli všetky materiály pre zavedenie kurzu u nich. Tiež nás potešil aj tretí pár z Moravy Hana a Libor Jarolímovci, ktorí sa cítili medzi nami dobre.
 

 Po svätej omši a obede sme rozprávajúc a lúčiac sa odchádzali domov.

 

 

Modlitby a myšlienky:

Blahoslavení manželia:

Blahoslavení manželia, ktorých láska je bez pretvárky (Rim.12,9)

Blahoslavení manželia, ktorých láska je trpezlivá a dobrotivá (1.Kor.13,4)

Blahoslavení manželia, ktorých láska nezávidí, nevypína sa, nevystatuje sa, nie je nehanebná, nerozčuľuje sa a nemyslí na zlé (1.Kor.13,4-5)

Blahoslavení manželia, ktorí nie sú sebeckí, ale majú oči otvorené pre potreby svojho okolia (1.Kor 13,5)

Blahoslavení manželia. Ktorých láska znáša chyby toho druhého, stále verí a vydrží všetky ťažkosti a nedorozumenia (1.Kor.13,7)

Blahoslavení manželia, ktorí sa vzájomne predbiehajú v úctivosti (Rim.12,10)

Blahoslavení manželia, ktorých vzťah je obrazom vzťahu medzi Kristom a Cirkvou (Ef.5,32)

 

Pane, daj mi milosť pokojnej a miernej staroby:

Ó, Pane, Boh nežnosti,
Ty, o ktorom sa odvažujem stále menej hovoriť,
Ty, ktorého stále viac vnímam za všetkým tým,
čo som počul hovoriť o Tebe,
Ty, ktorého žiadna myšlienka nemôže vystihnúť,
Ty, ktorý si zorou, západom a koncom môjho života,
vypočuj moju prosbu o pokojnú a miernu starobu – daj mi milosť, Pane.
O starobu, ktorej vrásky, oči a ruky
hovoria o Tvojej nekonečnej dobrote – daj mi milosť, Pane.
O starobu vždy pozornú na šťastie druhých
a úžasný príbeh tejto zeme – daj mi milosť, Pane.
O starobu, ktorá ešte vie načúvať, tešiť sa,
zo spevu detí, zo spevu vtákov a hviezd – daj mi milosť, Pane.
O starobu, ktorá vie vnímať Tvoje kroky vo vánku večera
a čerpať pravú múdrosť zo srdca – daj mi milosť, Pane.
Od staroby ustrnutej v sebe samej a neužitočných ľútostiach – ochráň ma Pane.
Od staroby prenasledovanej omylmi minulosti,
ktoré Tvoje milosrdenstvo už odpustilo – ochráň ma Pane.
Od staroby žiaľu, ktorý nevie viac prežívať radosti
a novosť každej chvíle prítomnosti – ochráň ma, Pane.
A keď pochybnosť ma zasiahne – osvieť ma, Pane.
Keď blíženie sa smrti ma naplní úzkosťou – upokoj ma, Pane.
Keď nemoc bude skúšať moje telo – posilni ma, Pane.
Keď osamelosť zarmúti moje srdce – navštív ma, Pane.
Keď smrť ma náhle prekvapí alebo sa pomaly priblíži v dlhej agónii – nepusť moju ruku, Pane.
Prijmi dar rokov, ktoré mi ešte ostávajú na prežitie.
Premeň ich na posledný spev lásky a na pokornú modlitbu.
Aby až do môjho posledného dychu,
žiarivá nádej Vzkriesenia osvecovala toto biedne srdce,
ktoré si stvoril pre Tvoju večnosť, Pane.

Nech tak sa stane.
Amen.

 

V Knihe života toho veľa pribúda,

nič nezostane nezapísané, nezmizne,
ale ani nie je možné nič pridať.
Minulosť uzatvorená zámkom času zostane
navždy nielen v pamäti,
ale aj v Knihe života zaregistrovaná v nebi.
Bolo, teda je .....
IN: Baránkovci: Uzdravujúca sila odpustenia – cesta k slobode

 

Nezabúdajme, že život tu na zemi je len cestou – ničím viac.
Cestou do neba.
Lebo človek nie je stvorený pre zem, ale pre nebo.

Sv.Ján Pavol II
IN: Baránkovci: Uzdravujúca sila odpustenia – cesta k slobode

 

Na Ukrajine v dedine Jezierna je kríž osadený na skale. Vedľa je kaplnka, ktorú postavili jedni rodičia na pamiatku ich predčasne zomrelej milovanej dcérky Natálie. V kaplnke je tabuľa, na ktorú dali rodičia vyryť modlitbu. Text tejto modlitby je vo voľnom preklade:

Neopúšťaj ma Ježišu,
keď mám v srdci bolesť,
keď sa zalievam slzami,
keď sa radosť stratí, odpláva.
Preto Ťa prosím,
daj mi vtedy vieru,
daj mi vtedy nádej,
daj mi vtedy lásku.
Lebo viem, že keď moje jarmo snímeš,
zjaví sa mi šťastie ...

Amen.
IN: Janko a Anička Rajskí: Duchovná cesta manželov

 

Verím manželov.

My, manželia, veríme v Teba Bože, ktorý si nás stvoril na Tvoj obraz a Tvoju podobu, muža a ženu, aby sme zjavovali Tvoju krásu jednoty v rozličnosti a v láske.

My, manželia, veríme v Teba Otče, ktorý si stvoril všetko okolo nás, aby si nám pomohol pochopiť, akí sme vzácni v Tvojich očiach.

My, manželia, veríme, že od počiatku si nás urobil účastnými Tvojej Lásky, otcovskej i materskej, ponúkol si nám dar plodiť a vychovávať Tvoje deti, aby rástli ako bratia a sestry.

My, manželia, veríme v Teba Ježišu, Boží Syn, Ženích ľudskosti a Ženích nás, manželov, ktorý si sa pre našu lásku v plnosti času vtelil a pre našu lásku si žil a delil si sa o radosti a námahy každej ľudskej rodiny.

V Káne si nám daroval prvý znak Tvojej Prítomnosti v našom živote manželov, na kríži si nám zjavil manželskú lásku nepoznanú našim očiam, akú sme ešte nevideli – lásku pripravenú darovať sa bez toho, aby za to niečo žiadala, v Eucharistii si nám zanechal
najväčší znak každej manželskej lásky.

My, manželia, veríme v Teba Duch Svätý, neustály Dar nášho Ženícha, vlial si do našich sŕdc pečať našej zmluvy, prameň, ktorý neustále ponúkaš našej láske, silu, v ktorej sa obnovuje naša vernosť, balzam, ktorý uzdravuje naše tvrdosti srdca a rozdelenia.

Veríme v Teba Duch Svätý, ktorý nás robíš účastnými na Veľkom tajomstve, robíš nás schopnými žiť a komunikovať Božiu Lásku pre ľudí, a Kristovu pre Cirkev, tým, že prijímaš a posväcuješ každú chvíľu nášho života, dávaš nám okúsiť krásu byť s Ježišom, ktorý nám daroval telo z lásky.

Veríme v dar sviatosti manželstva, ktorý premieňa ľudskú lásku na znak Božej lásky, pokým sa každé manželstvo, každá ustanovená domáca Cirkev nestane živým Evanjeliom medzi ľuďmi.

Veríme v milosť sviatosti manželstva, ktorá zasväcuje vzťah manžela a manželky a vytvára jedinečné a hlboké puto medzi všetkými manželmi v Pánovi, v spoločenstve s Pastierom a Manželom miestnej Cirkvi, biskupom, deliac sa s ním o dar a úlohu budovať Komunitu, ktorá kráča k definitívnej Rodine.

Veríme v Teba Ježišu, Ženích, ktorý zostávaš verný všetkým manželským párom, aj vtedy, keď sú v kríze.

Veríme, že dar nerozlučiteľnosti je znakom, ktorý šíri nerozlučnú lásku, ktorú má Boh pre každú osobu.

Veríme, že každá rodina je ohlásením definitívneho Manželstva, veľkej Rodiny, už teraz začatej v Tebe a anticipujúcej v každej nedeľnej Eucharistii, ktorá sa naplní na konci časov, keď sa Snubné Tajomstvo Boha stane všetko vo všetkých, v Tebe náš Ženích, budeme žiť s Otcom v jednote Ducha Svätého.

Amen.

 

 

Človek musí zostarnúť, teda dlho žiť, aby poznal, ako krátky je život.

Arthur Schopenhauer

 

I na konci toho najdlhšieho života sme stále ešte začiatočníci.

John Henry Newman

 

So starnutím je to tak, ako by sme stúpali na horu. Čím vyššie vystúpime, tým sme unavenejší a tým horšie sa nám dýcha, ale o to väčší rozhľad získavame.

Ingmar Bergman

 

Čím viac človek starne, o to viac sa v ňom prejavuje pocit vďačnosti.

Johann Wolfgang Goethe

 

Domnievam sa, že je možné stanoviť presnú hranicu medzi mladosťou a starobou. Mladosť končí sebectvom, staroba začína životom pre druhých.

Hermann Hesse

 

Prosím Ťa Pane, o veľkú silu, aby som v tomto malom dni obstál a na veľkej ceste k Tebe sa o malý krok priblížil.

Ernst Ginsberg

 

Bože, pôsob v nás manželoch a premieňaj nás svojimi cestami!
Pane, žehnaj dielo Manželských stretnutí a všetkých „manželákov“ !

Vlado a Zitka Grigarovci

 

Modlitba

Každú stredu o 21.00 sa spoločne modlíme za:

  • požehnanie pre dielo MS
  • požehnanie pre členov MS, ktorým zomrel manžel/manželka
  • manželov, ktorí od seba odišli a žijú s iným partnerom

Každý pondelok o 21.00 sa
modlíme za:

  • všetkých, ktorí majú problém s rôznymi závislosťami, či už s nimi bojujú alebo ešte nie

Sponzorské dary

Kurz MS je taký lacný ako sa len dá. Pre niektoré rodiny je aj to veľa. Ďakujeme za vaše sponzorské dary na náš účet:

IBAN: SK4011000000002621786594
BIC – SWIFT kód: TATRSKBX