Vytlačiť

11. ples Manželských stretnutí (Dolná Súča 13.5.2017)

„Vložte svoju ruku do Máriinej a dajte sa ňou viesť ku Kristovi.“ (Matka Tereza)

Je sobota 13. máj 2017. Vo Fatime sa konajú oslavy stého výročia zjavení Panny Márie. V Dolnej Súči vrcholia prípravy na 11. ples Manželských stretnutí. Priam letné počasie navodzuje slávnostnú atmosféru.  V podvečer už vyobliekaní manželáci, schádzajúci sa zo všetkých kútov Slovenska, začínajú zvyšovať hustotu obyvateľov obce. Húfne sa blížia k miestnemu kostolu, kde o 18.00 sv. omšou začína veľkolepá spoločenská udalosť manželáckej rodiny. Predtým však ešte – prvé zvítavačky, objatia, pozdravy, radosť z opätovného stretnutia. O chvíľu už stíšenie a s plnou účasťou prežívanie slávenia Eucharistie.

Po záverečnom požehnaní sa všetci presúvame do nádherne vo vidieckom štýle vyzdobenej sály kultúrneho domu. Počas úvodného programu sa v podaní domácich hercov  - manželákov nakrátko duchom  ocitáme vo Fatime, kam sa vybrali na púť.  Hviezdne herecké obsadenie nám priam hmatateľne umožňuje všetko prežívať spolu s nimi, keď nás z toho všetkého náhle vytrhne ich urýchlený „návrat domov“ a priamo na ples.  Po prekonaní vzdialenosti medzi Fatimou a Dolnou Súčou kozmickou rýchlosťou, už nás vyčesaní v róbach vítajú z pódia, prednášajú prípitok a zábava môže začať. Ale najskôr pár slov prítomných kňazov, požehnanie jedla a výborná večera.


Prvé tóny hudobnej skupiny BARONI, ktorá po celý čas udržiava skvelú náladu, priláka na tanečný parket najskôr šantiace deti. Postupne sa pridávajú aj dospeláci. Nápaditými tanečnými kreáciami sa nedá zahanbiť žiadna veková skupina.

Netradičné prepojenie ľudového a moderného štýlu sa podarilo dievčatám zo susednej Hornej Súče vo vystúpení pod názvom Folklor-jumping. Na trampolínach oblečené v krojoch podávajú naozaj obdivuhodné výkony. Zahanbiť sa však nedajú ani tí odvážnejší z nás a hneď sú obsadené všetky trampolíny.  

Neodmysliteľným spestrením i tohtoročného plesu je bohatá tombola. Nepreberné množstvo originálnych i tradičných cien prináša radosť mnohým šťastlivcom. Sladkým prekvapením večera je „Sweet bar“ – stôl plný najrozmanitejších dobrôt, po ktorých sa len tak zaprášilo. Keďže od večere už ubehlo zopár hodín a podaktorým muzikanti vyhrávajú nielen na pódiu, ale aj v žalúdkoch, na rad prichádza chutná polnočná kapustnica. Po nej rýchlo opäť na tanečný parket a až do samého rána...

Rozchádzame sa domov. Sme šťastní, unavení, ale určite aj plní odhodlania kráčať k svätosti, k čomu nám ukazuje cestu posolstvo Panny Márie fatimskej.

A na záver: organizátorom a všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k tomu, aby sme tento večer a noc prežili nezabudnuteľné  chvíle, patrí  veľké ĎAKUJEME!

Monika Herdová



Fotil Miro Herda