Vytlačiť

Stretnutie VPS II (Kroměříž 21.–23.11.2003)

Ivánek si práve ide po zrkadielko... Stalo sa aj Vám, že ste sa po krásnom manželáckom podujatí zobudili do nového pracovného dňa s povzdychom "Keby sa mi chcelo,ako sa mi nechce"? U mňa je to bežné. A tentoraz bolo prebudenie o to ťažšie, že sme sa vrátili z rozprávky, kde sme sa stretli s kráľmi a princeznami, Kremienkom a Chocholúšikom, Ivánkem aj Nastenkou (najskôr bola preňho "zmije jedovatá", neskôr to už bola krasávica majá ljubímaja). Slovensko dôstojne reprezentovali: Fatima a Omar (na weekend mal prestávku v kopaní Trenčianskej hradnej studne), Burlag z Volgy a Mýší kožíšek (čiže Princezná s červenou hviezdou na čele) priši dobovo na aute značky Lada Peugeot, Lochneská príšera a Ent z akéhosi hvozdu (moja dcára Bibi Vám povie z akého) a samozrejme Kráľovná a Kráľ (král-nekrál na hraniciach mu rodové insígnie prehlásili za kontrabant, zhabali a odporučili nech si ich vystrihne z jednej bielej A4 - čo aj spravil).
(Vlado Zelik, foto: Jana Šmídková)


Viac Vám povie Janko a Anička Vojtekovci:

21.–23. novembra 2003 sa v Kroměříži konal seminár pre staršie VPS. Pozvánku dostali aj VPS zo Slovenska. Zúčastnili sa ho štyri VPS. Stretli sme sa v piatkový podvečer. Navzájom sme sa na spoločnom stretnutí informovali o našich letných kurzoch. Okrem slovenských zástupcov sa zúčastnili VPS z materského kurzu, ktorý sa konal v Kroměříži, VPS zo severnej Moravy z kurzu vo Frenštáte, VPS zo severočeského kurzu z Liberca a jedna VPS z Prahy z Pražského kurzu. Po krátkej informácii za jednotlivé kurzy nasledovala spoločná modlitba. Po nej sme sa stretli v skupinkách a pohovorili si o dojmoch z letnej služby VPS.

V sobotu bola prednáška kňaza z Frenštátskeho kurzu Bohuslava Nováka. Cez tajomstvá ruženca svetla nás povzbudzoval ako prekonávať únavu zo služby Manželským stretnutiam a ako čerpať novú silu zo života s Kristom a zo sviatostí, ktoré poskytuje Cirkev. V skupinkách sme si mali možnosť o tom pohovoriť. Po obede bol nečakaný program. Dostali sme pracovný list pre jednu VPS a mali sme čas len pre seba. Mohli sme si hlbšie pohovoriť o svojich problémoch. Mali sme čas len pre seba a nemohli sme použiť argument, že sa „zachraňujeme“ iných a nemáme čas na svoje problémy. Bol to naozaj výborný nápad. Potom nasledovala svätá omša. Pri nej každá VPS zažala od kňaza sviečku ako symbol vyslania do služby so svetlom Kristovým. Nasledovala slávnostná večera a nádherný rozprávkový ples. Neuveriteľné množstvo rozprávkových bytostí, vynikajúca dvojica domácich bavičov, súťaž medzi tromi kráľovstvami dotvorili nádherný večer.

učiteľka tanca je môj sen... Nedeľa bola venovaná Kristovi Kráľovi. Po raňajkách sme sa spoločne stretli pri čítaní Svätého písma a rozjímaní. Každý mohol Kráľovi svojho života aj osobne poďakovať alebo Ho poprosiť. Svoje poďakovanie alebo prosbu sme napísali na lístok a dali na misku, ktorú sme pri slávnostnej svätej omši priniesli na obetný stôl. Svätá omša sa končila modlitbou zasvätenia pred vyloženou Sviatosťou a skončila sa požehnaním so Sviatosťou Oltárnou.

Čas uplynul neuveriteľne rýchlo a bolo sa treba vydať na cestu domov. Odchádzali sme s novou nádejou, že Pán Boh požehná aj našu ďalšiu službu pre Manželské stretnutia.

Ján a Anna Vojtekovci




Ešte malý dodatok: Ani toto stretnutie na Morave nie je nejakou elitárskou záležitosťou.
Arcibiskupské gymn.v Kromku nás (aj zo Slovenska) zvládne viac. Stačia dve veci:
- aspoň raz byť VPS-kou.
- zapísať si toto stretnutie do svojho kalendára a počítať s ním.
Ostatné sa pridá. (vaša redakcia)