Vytlačiť

Obnova pre mužov (Čičmany 12.-14.11.2004)

svet Už po tretíkrát sa v rámci Manželských stretnutí v 12.–14. novembra 2004 uskutočnila obnova alebo seminár pre mužov. Prvýkrát sme sa stretli v malebnej dedinke Čičmany v Dome svätého Bystríka. Čičmany, pamiatková rezervácia ľudovej architektúry a jedna z najsvojráznejších obcí na Slovensku, žije v povedomí domácej a zahraničnej verejnosti ako príťažlivá a atraktívna národopisná lokalita so starobylým krojom, maľovanými drevenicami a svojráznym folklórnym prejavom. Obec je rozložená v plytkej kotline Strážovských vrchov, pri prameni rieky Rajčianky.

Prišlo nás 36 vrátane duchovného otca kapucína Jozefa Konca OFMCap. Organizačne všetko zabezpečil tím: Janko Vrabec, Stanko Krajčovič, Marián Kubeš, Juraj Papšo, ktorí nám aj odprednášali témy: Povolanie k mužskosti a mužská emancipácia, Duchovná cesta muža, Otcovstvo, Skutočný muž-cesta zjednotenia /cesta dvoch Jánov/. Každá prednáška nás oslovila, lebo bola nabitá životnými pravdami, svedectvami. Keďže sme sa rozdelili do šiestich skupiniek, ďalšími vedúcimi boli Stanko Kužela a Vlado Grigar. Tak, ako to na každej obnove býva, po prednáškach nasledovalo osobné stíšenie-zamyslenie, aby mal každý čas porozmýšľať o počutých pravdách. Potom nasledovala skupinka, kde sme otvorene rozprávali k témam. Ako návod nám slúžili pracovné listy. V skupinkách sme bojovali s časom. Povedali sme si navzájom niekoľko myšlienok, odovzdali skúsenosti a už sme museli končiť. Každý deň bola svätá omša. Je veľká sila, keď sa 36 chlapov precítene a zanietene spieva, modlí sa, bubnuje, teší sa a odovzdáva seba iným. A to sa dialo v Čičmanoch. Vtedy sme všetci cítili, že Boh je s nami, že nás miluje a my sme Jeho deti. Zaujímavosťou tejto obnovy bol zvonec, ktorý nás budil zo spánku, zvolával nás do skupiniek, na jedlo ai. Spontánne sa vytvorila bezmenná hudobná skupina v zložení: Marián Kubeš-harmonika, gitaristi: Ivan Tomka, Ján Lukáč, Miroslav Hudák a bubeníci, ktorí sa striedali. Spieval každý, kto vedel slová a poznal melódiu. V sobotu večer sme mali zábavný program s občerstvením „Chlapi sebe“, kde sme sa navzájom tešili vtipmi, úsmevnými príhodami, pesničkami ai. Bolo nám tak dobre, že sme nechceli končiť. Ten večer mal svoju neopakovateľnú atmosféru.
Slovenské obnovy pre mužov sú iba na začiatku. Obidva realizačné tímy zbierajú skúsenosti, podnety, učia sa. Preto sme si na záver všetci radi vypočuli kladné i menej kladné dojmy a návrhy na zlepšenie, ale najmä sme sa modlili za potreby mužov, manželstiev, ďakovali sme a chválili nášho Pána.

Keď sme sa v nedeľu poobede lúčili, prežívali sme zvláštne pocity. Boli sme plní dojmov a už sme sa tešili na svoje rodiny. Ale tak to má byť.

Každá obnova je iná, neopakovateľná. Na Manželských stretnutiach sa učíme budovať a skvalitňovať vzťah k svojej manželke. Obnova mužov nás naopak učí pozrieť sa na seba a do seba. Zamyslieť sa nad tým, aký má byť kresťanský muž usilujúci sa o svätosť a kde sa teraz nachádzam. Cieľom a zmyslom obnôv a MS sú svätí muži, sväté ženy, sväté deti, sväté manželstvá a rodiny. Mnohí sa už tešíme na ďalšie pokračovania......

Vladimír Grigar
Záhorák z Bratislavy