Slide First

Manželské stretnutia

Slide Second

Chcem, aby ti bolo pri mne dobre



Radostné a požehnané Veľkonočne sviatky Vám želajú Manželské stretnutia.

Kalendár akcií 2024

Typ kurzuTermínMiesto
Jarná obnova 12. - 14. 4. 2024 Hotel Javorna, Drienica  
MS seniorov 30.6. - 6.7.2024 Banská Štiavnica  
MS 3.turnus 28.7. - 4.8.2024 Drienica  
Spoločný 1.a 2.turnus MS 10. - 17.8.2024 Banská Bystrica  
Námornícky ples MS 27. apríla 2024 Dolná Súča  



Duchovná obnova VPS 2 (Martin 25.-27.11.2005)

Otec BrodekAktivity Manželských stretnutí /MS/ sa rozširujú. Po prvý raz mali slúžiace VPS-ky duchovnú obnovu. Konala sa v dňoch 25.-27.novembra 2005 v Martine v Domove mládeže pri SPŠ na ulici Novomeského 5/24 na Hostihore. Duchovnú obnovu viedol otec Peter Brodek, spirituál knažského seminára v Nitre, ktorý nám na jarnej obnove v Gabčíkove v marci tohto roku prednášal o modlitbe v rodine. Otcovi Brodekovi patrí v rámci MS čestné miesto medzi duchovnými, ktorí majú zásluhy na rozvoji "manželákov". Pred 13-imi rokmi zorganizoval v Trenčíne duchovnú obnovu v Duchu Svätom. Niektorí manželia /Vojtekovci, Michálikovci, Gräffingerovci/ si vtedy dali predsavzatia robiť prácu s rodinami. A ich duchovným ovocím sú MS.

Stretli sme sa v piatok večer a duchovnú obnovu začali sv.omšou. Už úvodná piesen: "Toto je den, ktorý Pán daroval nám....." nás ladila na chvíle, ktoré nás čakali.

V homílii nás otec Brodek nasmeroval na pojem Božia vôla. Znamenia čias sa naplnajú. Sú upozornením, aby sme boli denne pripravení, ked nás Pán osobne povolá k sebe alebo sa pred nami všetkými zjaví vo svojej sláve. Práve od pohľadu k večnosti, od pohľadu na osobné stretnutie s Pánom sa odvíja a vyrastá miera zodpovednosti ako žijeme. Človek je zaujatý mnohými skutočnosťami. Ale jedna by mala byt na prvom mieste. A to je chcieť poznať a plniť Božiu vôlu. Lebo Božia vôla je Boží plán spásy s človekom. A my by sme mali spolupracovať s Jeho plánom spásy. Je to škola životných skúseností, príjemných i nepríjemných, do ktorých nás Boh pozval. Povedie nás Boží Duch.

Po svätej omši nasledovala prvá prednáška. V nej nás otec Peter previedol cestou modlitby. Modlitba je súhrn našich vzťahov k Bohu. Možno povedať, že sme takí, aká je naša modlitba. Hĺbka našej viery je hĺbkou našej modlitby, sila našej nádeje je silou našej modlitby, vrúcnosť našej lásky je vrúcnosťou našej modlitby. Naša modlitba mala kdesi svoj začiatok, ale nebude mat konca, bude nás sprevádzať do večnosti. Bude dychom nášho blaženého nazerania na Boha. Dejiny nášho pozemsko-nebeského života budú dejinami našej modlitby. Pretože modlitba je vzťah človeka k Bohu, je aj tento vzťah u každého rozdielny. Žiadna modlitba nie je totožná s inou modlitbou. Modlitba je vzťah medzi dvoma pólmi: mojím ja a Bohom. Mali by sme mať osobný vztah s Bohom. A to platí aj pre manželov. Pokiaľ sú manželia, jednotlivo i spoločne, napojení na milosť Pánovej prítomnosti, ktorá žehná tomu vzťahu a všetkým dôsledkom, ktoré z neho plynú, Boh je tam na prvom stupienku v ich vzťahu. Ak je manželská modlitba živá, máme nádej, že aj manželský vzťah bude naplnený láskou. Náš vzťah s Pánom je originálny. My si ho tvoríme pod vplyvom milosti, ale i vlastnej dispozície, ktorú nám Boh dal. Len Boží Duch nás môže zjednotiť v spoločnom úsilí. Ked nás Duch zjednocuje v manželstve, potom prežijeme oveľa mocnejší závan Ducha aj vo väčšom spoločenstve. Ak sa budeme spoločne modliť a budeme v modlitbe aj načúvať Pánovmu hlasu, budeme spoznávat spoločné Božie úmysly s nami. Najskôr musí byť jednota medzi manželmi. Ak Pán dáva túžbu, príde i Pánova milosť.

Sobota:

Ranné modlitby viedol Janko Vrabec. Na gitaru hral Jožko Kohút.

Konferoval Janko Balážia (tu aj s pomocou Gabiky Zelikovej) Po raňajkách sme mali druhú prednášku o Božom Duchu. Vplyv Ducha na človeka je vždy určitým tajomstvom a On vanie ako chce. Nikdy Ho nemôžeme natláčať do nami pripravených schém a úmyslov, ktoré On musí za každú cenu vyplniť. Ľudia, ktorí chcú žit v Božom Duchu, ktorí chcú byt pod Jeho vplyvom, musia počítať s tým, že On je ten, ktorý dáva život dielam, ktorým sa človek ako spolupracovník Boha, môže klanať. Nemali by sme Duchu klásť prekážky. Treba sa mu otvoriť. Prekážkami sú naše predstavy, ktoré nemusia byť totožné s Božou vôlou. Alebo náš vlastný hriech, ktorý je najväčšou prekážkou. Ak žijeme s hriechom, nemôžeme žit naplno s Duchom. Nemáme potrebnú mieru otvorenosti. Človek nespolupracuje na jeho odstránení a nahovára si, že sa dá s hriechom žiť. Prekážkami sú aj rôzne formy vnútorných zranení. Vnútorné zranenie nie je hriech, ale môže nás k hriechu priviesť. Bránime sa formou seba lútosti alebo sa oceníme sami. Alebo si lásku vynucujeme. Najviac vnútorných zranení získame v detstve a v dospievaní. Viažu sa k nedostatku lásky. Z toho vznikajú komplexy.

Aby v nás mohol Boží Duch pôsobiť, snažili sme sa mu vytvoriť atmosféru srdca a pripraviť základy, medzi ktoré patrí naša osobná, ale aj spoločná jednota v Pánovi. Preto sme strávili sami manželia hodinu v rozhovoroch, v modlitbách alebo v kaplnke pred Pánom.

Piesen: "Boh je tak blízko nás...", ktorú sme spievali, presne vyjadrila stav našich vnútorných rozpoložení v tých chvílach.

Potom nám otec Brodek viac priblížil osobu a pôsobenie Božieho Ducha, ktorý je prítomný v dejinách spásy. V Starom zákone sa prejavil predovšetkým cez tých, ktorých si Boh vyvolil, aby viedli Boží lud a podnecovali ho vo vernosti, cez prorokov a patriarchov. Pôsobenie Božieho Ducha je najlepšie charakterizovat z jeho prejavov. Jeho najsilnejší prejav /zázrak/ je vtelenie Božieho Syna. Pod vplyvom Ducha dosahuje Ježiš vítazstvo nad zlým. Prvým darom Ježiša po svojom zmrtvychvstaní je odovzdanie Ducha Svätého. A to je završenie dejín spásy. Osobitnými, výnimočnými obdareniami Ducha sú charizmy. Cez ne obdarúva Boží lud, aby sa On oslávil a aby sa uskutocnovalo dielo spásy. Okrem darov Ducha, ktoré dostávame pri sviatosti birmovania, je nám daných 7 darov Ducha Svätého: dar múdrosti, dar rozumu, dar rady, dar sily, dar poznania, dar nábožnosti, dar bázne Božej, aby sme pomocou nich mohli každodenne seba posväcovať. Boží Duch je štedrým darcom a ak je pripravený dávať svoje dary, tak by bolo nemúdrostou z našej stany, keby sme sa pre ne nechceli otvoriť.

Dopoludnie sme ukoncili piesnou "Napln ma Duchom svojim".

Poobede nám otec Peter prednášal o deviatich charizmách, ciže Božích daroch pre cloveka. Sú to dary nezaslúžené, zdarma, ale "každý dostáva prejavy Ducha na všeobecný úžitok". Boh dáva charizmy komu chce, co chce a kedy chce. Charizmy sú spolu s cnosťami ozdobou kresťanského charakteru a tým aj oslavou ich Pôvodcu, Pôvodcu všetkých milostí. Chariziem je devät a možno ich usporiadať podla ich prejavov do troch skupín:

1.charizmy poznania:
    charizma slova múdrosti, slova poznania a charizma rozlišovania duchov.

2.charizmy slova ciže charizmy komunikácie:
    charizma jazykov, charizma vysvetlovať jazyky a charizma proroctva.

3.charizmy konania:
    charizma uzdravovania, charizma viery a charizma robiť zázraky.

Veriaci najčastejšie dostávajú charizmu jazykov. Táto charizma sa prejavuje pri otvorení sa Božiemu Duchu. Môže sa prejavovať dvojakým spôsobom. Prvý, častejšie sa vyskytujúci, nazývame glosolália. Je to modlitba ciže hovorenie v jazykoch, ktorému nikto nerozumie. Druhým spôsobom je xenolália, hovorenie v jazyku, ktorému všetci rozumejú. Základným rozlišovacím znakom chariziem je, aké ovocie dlhodobo prinášajú.

V skupinkách sme hovorili o problémoch, s ktorými zápasíme v našom manželskom živote. Ale najmä sme si navzájom slúžili modlitbou. V spoločných modlitbách sme cítili zosilnený prejav Ducha. Boli sme otvorení a vnímaví na podnety Ducha, načúvali sme, co Boh nám chcel povedať.

Nasledovala diskusia. My sme sa pýtali a otec Peter nám odpovedal.

Modlitba by sa nemala stať všednou, rutinérskou, stereotypnou, únavnou, podla schémy. Spoločná modlitba nie len o spoločnom rozprávaní Pánovi, ale musí tam byť aj velký priestor na počúvanie, co chce Pán vložiť do nášho vztahu.

Diabol má vplyv na našu mysel a predstavivosť. A vie to zneužit.

Manželia majú výnimocnú dispozíciu pre dar úcinnej, jednomyselnej modlitby. Pokiaľ dorastú vo vnútornej jednote, stanú sa nádherným nástrojom pre mnohé milosti.

Sloboda v Duchu znamená, že odpovedáme na podnety modlitby, aj na spôsob modlitby, na spoločenstvo modlitby podľa vedenia Ducha.

V homílii na sv.omši sme zavnímali jednu závažnú myšlienku. K pripravenosti, ktorú nám Pán kladie na srdce s jeho druhým slávnym príchodom, patrí, aby naše srdcia neboli pretažené obžerstvom, opilstvom a starostami tohto života. Lebo potom sa z jeho povedomia vytráca, že Boh je nablízku.

Po veceri sme mali adoráciu. Boli sme "vystavení" pred Ježišom. Bol tu, aby nás prenikol svojou prítomnostou. Spontánne sme vyjadrovali všetko to, co nám ležalo na srdci. Boli sme citliví na vanutie Ducha a započúvali sme sa do Božích podnetov. Chválili sme Pána a prosili sme Ho o svetlo, o milosť. Vyprosovali sme si Božie požehnanie pre to, co robíme individuálne, v manželstve, ale i kolektívne v rámci Manželských stretnutí. Niektorí z nás rozprávali v jazykoch. Slávnostnost chvíle sme prežívali i s piesnami.

Po adorácii sme sa zabávali. Využili sme medzi nami individuality, ktoré dokážu improvizáciou vykúzliť neobyčajné "čísla".

Nedela:

Pánov den sme začali sv.omšou. V homílii nám otec Brodek predostrel výzvu o bedlivosti - bdelosti: nad sebou, nad svojím životom, nad svojím zdravím, nad svojím majetkom, nad svojimi vzťahmi, nad inými ludmi, nad vecami, nad hodnotami. Ale každý z nás by mal bedliť najmä nad tým, aby bol pripravený hocikedy sa stretnúť s Bohom. Prekážkou bedlivosti býva prílišná hlučnost. Chýba nám tichost a počúvanie, co nám chce Pán povedať.

Po ranajkách sme si vypočuli poslednú prednášku. Otec Peter v nej zhrnul všetko to, čo sme doteraz počuli. A to je ovocie Ducha Svätého: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, láskavosť, dobrota, vernosť, miernosť, zdržanlivosť. Ako o tom píše sv.Pavol v liste Galatanom 5, 22-23. Lebo náš Pán si praje, aby ovocie, ktoré aj tu načerpáme, prinášalo úžitok v každodennom živote. Ludia, ktorí žijú v Pánovi, prinášajú ovocie Ducha.

Potom sme sa rozišli do skupiniek. Pokracovali sme v modlitbách za potreby manželov.

A diali sa zázraky.

Opät sme sa stretli. Janko Balažia vyslovil zaujímavú myšlienku. "Cítime, že pôjdeme z tohto krásneho, duchovne čistého sveta do sveta, ktorý nebude presne taký ako je tento. Cítime, že útoky zlého prídu, lebo sa mu nepáčilo, čo sa tu dialo s nami, co sme tu prežili." Podakoval sa otcovi Petrovi za všetko, čo pre nás urobil. Dostali sme záverecné požehnanie.

Piesnou: "Spoj nás v jedno Pane...." sme sa rozchádzali na obed a neskôr domov.

Hviezdou duchovnej obnovy bol otec Brodek, ktorí nás zasiahol svojou charizmou. Bol neobycajne pravdivý. Sugestívne rozprával o témach, ktoré mal prežité. A všetko mal podporené hlbokými vedomostami danej problematiky. Nebola náhoda, že duchovného učitela nám robil otec Peter. Cítili sme, že nám ho poslal Pán.

Štatistika:

Duchovnú obnovu zorganizovali Janko Balažia a Gabika Zelíková.

Počet účastníkov: 78 /aj s otcom Brodekom/.

Skupinky: 14 /väčšinou po troch manželských pároch/.

Moderátori: Janko Balažia a Gabika Zelíková.

O bufet sa starali Peťo a Andy Hornáčkovci.

Hudobnú produkciu zabezpecila kapela pod vedením Vlada a Gabiky Zeliovcov, v ktorej hrali a spievali Kamil a Katka Baginovci, Jaro a Zuzka Funtekovci, Marián Kubeš, Andy Hornáčková.

Prežili sme mimoriadne "bohatý a silný" duchovný víkend, ktorý bol načasovaný na začiatok adventu. Teraz je len na nás, ako toto obdobie využijeme na dobrú prípravu na Pánov príchod.

Vladimír Grigar
Záhorák z Bratislavy

 

 


  "Babičko, prosím Tě, nech ten svetr..." tancovali babičky (Anička s Aničkou). Všetci ostatní by sa hodili do reklamy na Vizír (Vy zíráte, my zíráme, Vizír).





Čo sa asi rozprávajú vzadu stojaci Janko s Cyrilom ? Podľa mňa mu hovorí, že ak tu napadne ešte toľkoto snehu tak z Martina autom neodídeme.






To sa to vyhráva, keď hrajú zruční muzikanti !






Modlitba

Každú stredu o 21.00 sa spoločne modlíme za:

  • požehnanie pre dielo MS
  • požehnanie pre členov MS, ktorým zomrel manžel/manželka
  • manželov, ktorí od seba odišli a žijú s iným partnerom

Každý pondelok o 21.00 sa
modlíme za:

  • všetkých, ktorí majú problém s rôznymi závislosťami, či už s nimi bojujú alebo ešte nie

Sponzorské dary

Kurz MS je taký lacný ako sa len dá. Pre niektoré rodiny je aj to veľa. Ďakujeme za vaše sponzorské dary na náš účet:

IBAN: SK4011000000002621786594
BIC – SWIFT kód: TATRSKBX