Vytlačiť

Jarná obnova (Gabčíkovo 24.-26.3.2006)

Jarnou obnovou, ktorá sa konala 24.-26.3.2006 v Gabčíkove, sa skončil 12.ročník Manželských stretnutí. Kapacita kinosály, v ktorej sme prijímali najpodstatnejšie informácie, praskala vo švíkoch, lebo záujem medzi „manželákmi“ obidvoch kurzov bol veľký. Nikoho neodradilo sychravé počasie ani vtáčia chrípka. Každý prišiel, aby dával, ale i dostával Božie milosti.

V piatok v podvečer sa začalo zapĺňať parkovisko pred účelovým zariadení Slovenskej technickej univerzity v Bratislave neďaleko vodného diela. Autá prichádzali zo všetkých končín Slovenska. Náš program sme začali stretnutím v skupinkách, kde sme sa navzájom podelili so svojimi manželskými a rodinnými radosťami i starosťami, ktoré sme prežili od jesennej obnovy. Nasledovalo otvorenie jarnej obnovy, svätá omša a stretnutie VPS-iek.

Bol aj čas na neformálne priateľské stretnutia.

V sobotu ráno pred raňajkami sme mali spoločnú modlitbu. Medzitým prichádzali poslední oneskorenci, najmä z Bratislavy. A potom to prišlo. Prvú prednášku „Čo nám dávajú manželské stretnutia“ nám odprednášali Juraj a Gabika Polakovičovci. Zdôraznili a zároveň nám ponúkli niekoľko bodov, ktoré sa im osvedčili v ich manželstve:
- Pochopenie, že treba zmeniť pohľad na svojho partnera, nechcieť ho meniť, snažiť sa zmeniť seba. Čo robím ja sám preto, aby bolo môjmu manželovi / manželke pri mne dobre?

- „Chcem, aby Ti bolo pri mne dobre“. Táto veta tvorí jadro MS a je to manželský program na celý život.
- „Láska je bez podmienok“ – Viem si aspoň občas uvedomiť túto základnú vlastnosť skutočnej lásky? Dokážem potlačiť sebecké vyžadovanie, ale aj skryté očakávania?
Pravá láska sa dáva a nič nečaká.
- K láske patrí aj odpustenie.
- V manželstve je nevyhnutná sústavná komunikácia: verbálna i neverbálna.
Táto prednáška je vlastne bodkou za MS, lebo nám zhŕňa a kompletizuje všetky témy. Bola svedectvom Juraja a Gabiky ako ich MS formovali, pretvárali a koľko dobra im priniesli. Čiže ich vďačnosti za spoločenstvo MS, ktoré sú pre nich týždňom Božích zázrakov. Spomenuli aj svoj pohľad ako spoluorganizátorov MS. Vyvrcholením ich prednášky bol ich upravený hymnus na lásku sv.Pavla. Nasledovalo stretnutie v skupinkách. A bola to jediná skupinka počas jarnej obnovy.

Peter a Monika MojtovciOdpoludňajší program nám zabezpečili svojou prednáškou "Výchova k zodpovednému rodičovstvu - niektoré špecifiká súčasnej rodinnej výchovy" Peter a Monika Mojtovci. Jej cieľom nebolo poskytnúť vyčerpávajúci pedagogický prehľad "nástrojov účinnej výchovy" alebo riešenia problémov, ale skôr povzbudiť rodičov k aktívnemu prístupu v otázkach, ktoré sa v súčasnosti javia v mnohých rodinách ako veľmi akútne. Peter a Monika sa s nami podelili o skúsenosti, ktoré nazbierali pri svojej laickej práci s deťmi i mládežou a zároveň načrtli niektoré východiská. Zamerali sa najmä na tieto témy:

  1. Ako chceme vychovať naše deti?
  2. Ako to dosiahneme?
  3. Čo je to výchova k zodpovednému rodičovstvu?
  4. Niektoré dôležité predpoklady úspešnej výchovy
  5. Dôležité obdobia detstva a dospievania
  6. Práva a povinnosti rodičov
  7. Pravda a dôvera
  8. Výchova príkladom
  9. Vplyv prostredia
  10. Chúlostivé otázky
  11. Otázky, ktoré môžu, ale nemali by zaskočiť.


Veľmi milý a praktický bol úvod prednášky, keď sa ich dcéra pýtala na chúlostivé otázky a oni jej primerane k jej veku pravdivo odpovedali. Na záver svojej prezentácie konštatovali, že miera úspechu našej výchovy je úmerná úsiliu, aké sme ochotní pre ňu vynaložiť. V metodickom liste nám naši Mojtovci napísali niekoľko tém na spoločné zamyslenie, ktoré si všetci môžeme doma rozdiskutovať.
Po prednáške sme mali spoločnú besedu. Peter a Monika len spomenuli otázku nahoty v rodinách a táto téma medzi nami veľmi zarezonovala. CD, ktoré ponúkali ako súčasť prednášky, obsahovalo okrem samotnej prezentácie aj dva veľmi dobré dokumenty pre rodičov - "Ľudská sexualita" a "O ľudskej láske", ktoré sú už na slovenskom trhu vypredané.
Večer sme vítali nové bábätká MS, ktorých bolo 14. Potom nám vedúci obidvoch kurzov Janko Vojtek a Jurko Polakovič porozprávali nové informácie o MS. MS sú už členom Rady
pre rodinu a mládež pri KBS a Fórum života. Máme nové ponuky prednášať z farností a stredísk. Celé dielo MS je založené na modlitbe.
Zo soboty na nedeľu sa menil čas na „letný“. Čiže sa posunul o hodinu dopredu. Pre nás to znamenalo, že sme sa vyspali o hodinu menej a jarná obnova trvala o hodinu kratšie.


otec Roman SekoNedeľu sme začali tradične svätou omšou. Po raňajkách sme si vypočuli prednášku riaditeľa diecézneho pastoračného centra pre rodinu banskobystrickej diecézy duchovného otca Romana Seka „Rodina v súčasnom svete“. Na úvod vtipne poznamenal, že by sme si mali vymeniť úlohy. My všetci by sme išli prednášať a on by si sadol do lavice a pozorne nás počúval. Ale keďže sa tejto problematike venuje profesionálne, podelil sa s nami o svoje poznatky a skúsenosti. Prednášku rozdelil do niekoľkých častí:
1. Okolnosti, v ktorých sa nachádza súčasná rodina v rámci európskeho kontextu a situácia rodín na Slovensku. V dnešnej dobe sa rodina nachádza vo veľmi zložitej situácii. Završuje sa proces prechodu od tradičnej formy predindustriálnej rodiny ku postmodernej forme relatívne autonómnej rodiny. Inštitúcia rodiny je v kríze. Rozvodovosť na Slovensku bola v roku 2001 43%. Mimo manželstva sa narodilo 19,8% detí. Tento počet stále stúpa. Na rodinu sa útočí zo všetkých strán. Preto Cirkev by mala evanjelizovať a zároveň robiť vo farnostiach katechizáciu rodín. Treba zintenzívniť podporu rodiny na úrovni Cirkev-štát.
2. Biblický ideál manželskej lásky:
a/ Čo teológia o rodine doteraz nepovedala?
b/ Prečo súčasný človek prestal rozumieť ideálu rodiny?
c/ Môže biblický ideál rodiny nadchnúť súčasného človeka?
3. Život a poslanie kresťanských rodín v čase napätí medzi ideálom a realitou:
a/ Je možné zachrániť pozitívny pohľad na manželstvo a rodinu?
b/ Ako „prežiť“ bez prispôsobenia sa a bez úteku zo sveta?
c/ Čo by mala robiť Cirkev pre posilnenie rodiny?
d/ Čo môžem ja, moja rodina, urobiť pre nadšenie „sveta“ za rodinu?
Otec Seko citoval Jána Pavla II. FC 86, ktorého slová nepotrebujú žiadny komentár:
„Budúci osud ľudského rodu závisí od rodiny! Je teda nevyhnutné a naliehavé, aby sa každý človek dobrej vôle usiloval uchovávať a povznášať hodnoty a požiadavky rodiny. Osobitné úsilie v tomto smere musím žiadať od synov a dcér Cirkvi.“
Za každou časťou sme diskutovali a vnášali do problematiky rodiny naše skúsenosti.
4.Prezentácia knihy Jána Pavla II.: „Teologie těla“.
5. Hlavná diskusia.
Otec Seko mal pripravenú aj videoprezentáciu „Pápež ako my“, ale pre nedostatok času sme si ju nepozreli. Azda niekedy nabudúce. Táto prednáška bola aktuálna a všetkých nás zaujala.
A už tu bol záver obnovy: slávnostné požehnanie, hymna MS. Po obede sme sa rozišli do svojich domovov.

Štatistika:
152 manželských párov,
14 bábätiek s animátormi,
Skupinky: 46,
Duchovní: don Marián Valábek, don Juraj Malý, don Štefan Wallner,
Moderátori Janko Balažia, Jurko Červeň a Janko Vojtek,
Hospodárka: Alenka Hajdinová.
Hudbu produkoval Band Manželských stretnutí pod taktovkou Vlada a Gabiky Zelíkovcov.

Citáty:
Rodina je božím darom pre Teba tak, ako Ty si pre ňu.
Rodina je úžasný dar. Nebojte sa ho prijať a rozbaliť.
Milovať v manželstve znamená riskovať celý svoj život.

Modlitba za rodinu:

Bože, od ktorého pochádza
každé otcovstvo na nebi aj na zemi,
daj, aby sa každá ľudská rodina
stala pravým chrámom života a lásky.

Daj, aby Tvoja milosť
viedla mysle a činy manželov
k dobru ich rodín
a všetkých rodín na svete.

Daj, aby mladé generácie nachádzali
v rodine silnú oporu pre svoju ľudskosť
a svoj vzrast v pravde a láske.

Daj, aby láska
posilnená milosťou sviatosti manželstva
sa ukázala silnejšia ako akákoľvek slabosť
a akákoľvek kríza, cez ktorú prechádzajú
naše rodiny.

Napokon Ťa prosíme, daj,
aby Cirkev medzi všetkými národmi sveta
mohla plodne plniť svoju misiu v rodine
a prostredníctvom rodiny.
Amen.

Podľa Modlitby Jána Pavla II, Spisy, 1984, zv.7,1, s.772.



Juraj a Gabika Polakovičovci končili svoju prednášku manželským hymnom lásky.
Viacerí ste oň prejavili záujem, tak prosím, tu je (PDF)...



Vladimír Grigar
Záhorák z Bratislavy