Vytlačiť

Jarná obnova (Gabčíkovo 23.- 25.3.2007)

svet 13.ročník Manželských stretnutí je minulosťou. Skončil sa jarnou obnovou, ktorú sme mali 23.- 25.3.2007 v Gabčíkove. V piatok i v sobotu ráno bolo ako minulý rok chladné sychravé počasie.

Ale to nikomu nevadilo, lebo keď sa stretne rodina MS z celého Slovenska, vytvorí sa srdečné prostredie, v ktorom sa cíti každý dobre. Väčšina prišla do účelového zariadenia Slovenskej technickej univerzity v Bratislave už v piatok večer. Ale niektorí „manželáci" dorazili až v sobotu ráno.

V piatok o 20,00 hod. sme sa stretli v skupinkách a večer v kinosále bolo tradičné otvorenie jarnej obnovy, potom svätá omša a stretnutie VPS-iek.

Sobotu sme začali spoločnou rannou modlitbou ako býva zvykom.

Po raňajkách sa ujali slova manželia Albín a Mária Kolkovci, ktorí nám porozprávali: „Čo nám dávajú manželské stretnutia". Je to vlastne posledná prednáška MS. Túto prednášku vždy spracujú skúsení manželia, ktorí už niečo na MS prežili. A takými Albín a Mária Kolkovci určite sú. Veď boli na jedenástich ročníkoch MS a absolvovali aj všetky obnovy. Robili VPS-ky, prednášali, slúžili modlitbami ai. Svoju účasť na akciách MS cítia ako dar od Boha, ktorí mnohí nedostali. A Mária sa úvodom prednášky pýtala: „čo som s ním /s darom MS/ urobila? Cíti sa Albín vedľa mňa inak - lepšie? Cítia to deti? Okolie? Koľko som prispela ja - my do tohoto pokladu, z ktorého sme mali možnosť čerpať? Neboli sme pasívni, pohodlní? Prednáška Albína a Márie bola mozaikou svedectiev popretkávaných životnými pravdami múdrych ľudí. Bola ako dobré kvalitné víno, ktoré je treba piť len po kvapkách. Povedali pravdu o sebe, o svojom životnom smerovaní k Bohu, ale aj o svojich zlyhaniach, pádoch. Už na prvých manželákoch pochopili, že sa musia sami neustále meniť. Vyzdvihli, že pre budovanie vzájomného vzťahu sa musíme naučiť počúvať, učiť sa v atmosfére vzájomnej dôvery správne komunikovať.

Manželia Kolkovci vyslovili jednu veľkú pravdu, že „MS nie sú jednorázovou akciou, ale je to permanentná formácia pre tých, ktorí sa formovať chcú". Boh chce, aby sme mali šťastné manželstvá. „Manželstvo je podnik, ktorý sa musí podariť!"

Po prednáške sme sa stretli v skupinkách a zdieľali sme sa nad otázkami:

„Čo nám dávajú manželské stretnutia?",

„V čom cítime ich prínos a zmenu v našom spoločnom živote?",

„Čo by sme chceli pod vplyvom poznatkov a svedectiev z letného kurzu zlepšiť v našich manželstvách?",

„Čo sa ti v poslednom čase podarilo urobiť pre upevnenie vášho vzťahu?".

Po obede bolo stretnutie všetkých prednášajúcich na MS alebo tých manželov, ktorí chcú prednášať. Pritom sa „rozdeľovali" prednášky na nový ročník MS 2007.

Popoludňajší program nám svojou prednáškou: „Láska je silnejšia ako smrť" zabezpečili manželia Mirko a Majka z občianskeho združenia „Pomoc ohrozenému dieťaťu ", ktoré vzniklo pred vyše 10 rokmi v Piešťanoch. Je to združenie rodín, ktoré sa vo svojom živote stretli so závislosťou. Aj ich rodiny sa dotkol problém drogujúceho dieťaťa. Rodičia hľadali pomoc v Medžugorí. Nakontaktovali sa na kresťanskú komunitu Cenacolo, ktorá má svoj dom v Piešťanoch. Komunita Cenacolo je kresťanské združenie, ktoré prijíma stratených mladých ľudí, nespokojných a búriacich sa, zúfalých a beznádejných, teda všetkých tých, ktorí chcú opäť nájsť sami seba, opäť nájsť radosť a zmysel života. Komunita sa zrodila v júli roku 1983. Jej zakladateľkou je rehoľná sestra Elvíra. Stredisko komunity je v Saluzze v Taliansku. Komunita Cenacolo pomáha spolu viac ako 1 600 mladým dievčatám a chlapcom. Základom komunity je láska k Bohu a k Panne Márii. Mirkov a Majkin syn je teraz v komunite Cenacolo už 2 a pol roka a úspešne sa lieči zo závislostí. Bolo to svedectvo ich života.

Večer bolo už tradičné vítanie bábätiek - detí MS. Moderátorom tejto časti bol Janko Balažia.

Pozornosti odovzdávali Mirko a Majka Gräffingerovci. Je milé sledovať ako sa rodina MS rozrastá. Potom všetkých prítomných poinformoval Jurko Polakovič o novom ročníku MS a Lacko Baránek o seminári VPS1.

Noc sme mali o hodinu kratšiu, lebo sa v noci prestavoval čas na letný. Niektorí z nás na to zabudli a potom zažili komické situácie. Keď niekto zabudol, že to za neho urobí jeho mobil automaticky a prestavil si v ňom čas ručne sám, aj tak na skorú rannú sv.omšu prišiel ešte o hodinu skôr.

V nedeľu mali meniny nositelia mena Marián. A tých máme vo svojich radoch niekoľko, napr. dona Mariána Valábka, ktorému sme gratulovali. V čase obnovy dovr'šili okrúhle životné jubileá viacerí členovia rodiny MS, takže bola ďalšia radosť.

V nedeľu dopoludnia sa s nami podelil so svojimi štvorročnými skúsenosťami z väznice pre mladistvých v Sučanoch, kde je sústredených 500 mladých chlapcov v prednáške: „Duchovná služba vo väzenstve pre mladých v spojitosti s ich rodinami" don Juraj Malý. Je to jediná väznica tohto typu na Slovensku. Príčin, prečo sa mladí chlapci dostali do väznice je veľa. Don Juraj sa sústredil na jednu z nich - na rodinu. Svoje argumenty podporil aj časťou relácie z TV JOJ „Skutočné príbehy", ktorá riešila otázku: „Kto je zodpovedný, že mladí páchajú násilie?" Don Malý konštatoval je dnešným deťom chýba láska, nemajú kontakt s rodičmi, nezažívajú tradíciu. Za výchovu detí zodpovedajú rodičia. Ale 48% rodičov rieši problémy s deťmi hnevom, 43% zákazmi a len 1% rodičov rieši problémy detí rozhovormi. Častokrát je v rodinách alkohol a toxikománia. Čiže deti zažívajú v rodine negatívne vzory. Ak sú choré manželské vzťahy, trpí celá rodina. História rodiny má dôležitý vplyv na podobu celého nášho ďalšieho života. Krivdy v rodinných vzťahoch sú príčinou utrpenia a bolestí. Zvlášť tie, ktoré neboli vyliečené a očistené. Aj malé krivdy si vyžadujú vnútorné uzdravenie - sviatosť zmierenia. Za čie slabosti sú mladí vo väzení? Nestačí, aby rodičia odpúšťali deťom, ale aj deti musia odpustiť svojim rodičom a potom je ten mladý človek tvárniteľný. Ak vie mladý človek odpustiť, aj jemu bude odpustené. Príhovor sv.Otca Benedikta XVI. vo väznici Casal del Marno: „Cez sviatosť zmierenia je vždy možné začať znovu". Prednáška dona Malého bola mozaikou stavu mnohých súčasných manželských a rodinných vzťahov na Slovensku a ich následkov. Nasledovali otázky a vzájomná diskusia, ktorú musel ukončiť hlavný moderátor, lebo čas bol neúprosný.

Na záver dostali požehnanie budúce mamičky, ďalšie požehnanie bolo pre dielo MS a účastníkom MS. Zaspievali sme hymnu MS: „Spoj nás v jedno Pane" a nasledovala záverečná modlitba Jurka Polakoviča. Radi sa opäť stretneme, ak Pán Boh dá.

Ako zvyčajne najviac manželákov počas obnovy bolo sústredených v kaplnke, kde bola nepretržitá poklona pred Sviatosťou oltárnou a pred izbami kňazov, kde sa čakalo na spoveď.

Štatistika:

147 manželských párov,

17 bábätiek s animátormi,

43 skupiniek,

duchovní: don Marián Valábek, don Štefan Wallner, don Juraj Malý,

moderátori: Jurko Polakovič, Janko Balažia,

hospodárka: Alenka Hajdinová.

Hudbu opäť produkoval Band Manželských stretnutí pod taktovkou Vlada a Gabiky Zelíkovcov.

Citáty:

„Láska v rodine vráti lásku svetu",

„Láska dáva zmysel a hodnotu manželskému a rodinnému spoločenstvu".

Vladimír Grigar
Záhorák z Bratislavy