Slide First

Manželské stretnutia

Slide Second

Chcem, aby ti bolo pri mne dobre



Radostné a požehnané Veľkonočne sviatky Vám želajú Manželské stretnutia.

Kalendár akcií 2024

Typ kurzuTermínMiesto
Jarná obnova 12. - 14. 4. 2024 Hotel Javorna, Drienica  
MS seniorov 30.6. - 6.7.2024 Banská Štiavnica  
MS 3.turnus 28.7. - 4.8.2024 Drienica  
Spoločný 1.a 2.turnus MS 10. - 17.8.2024 Banská Bystrica  
Námornícky ples MS 27. apríla 2024 Dolná Súča  



Letný kurz Manželských stretnutí - 2. turnus (B.Bystrica 18.-26.7.2009)

Manželské stretnutia sú úžasným Božím darom pre tých, ktorí chcú zodpovedne budovať manželské, rodinné, priateľské a medzi generačné vzťahy. Je niekoľkodňovým zastavením sa na ceste životom. Ponorením sa do intimity a zložitosti vzťahov, najmä manželských, vyjasnenie si mnohých nedorozumení, problémov, krížov, často krát odpustenia, obrúsenia hrán a vykročenie po ceste lásky.

Aby manželské stretnutia mali dopad na manželské vzťahy, dosiahli svoj cieľ a boli požehnaním pre všetkých, k tomu slúži denný program: ranné modlitby, prednášky, práca v skupinkách, svätá omša, doplnkový večerný program, ale i rozhovory s kňazmi poprípade spoveď, osobná a manželská modlitba, adorácia v kaplnke atď. Každý, kto poctivo absolvoval pripravený povinný i voliteľný každodenný program a vložil sa doň, mohol na záver kurzu vydať svedectvo o užitočnosti takejto manželskej terapie vzťahov. Ako vedľajší úžitok manželských stretnutí sú rozžiarené a spokojné deti, ktoré sú formované staršími animátormi a ktoré si tu nájdu nových kamarátov.

2. turnus manželských stretnutí 2009, ktorý sa konal v priestoroch internátu a auly Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici v dňoch 18. – 26. júla, moderovali Janko Balažia a Jurko Červeň. Výborne sa dopĺňali a všetkých zaujali svojimi informáciami, organizačnými poznámkami, ale i humorom. Tradične fungovala pošta Manželských stretnutí, kde sme napísali to, čo sme si nestihli alebo nedokázali povedať. Veľmi populárnym spestrením 2. turnusu MS sa stala „svätá vlna“ Róberta a Márie Podivinských, ktorú sme praktizovali od ich prednášky každý deň niekoľko krát. Na 2. turnuse sme mali 11 mamičiek v požehnanom stave, ktoré tak ako býva pekným zvykom, na záver dostali kňazské požehnanie. Šéf 2. turnusu Jurko Polakovič na záver vyslovil aktuálne myšlienky: „Dá sa žiť kresťanské manželstvo aj v dnešnej dobe. Nezabúdajme, čo nám Boh chcel aj týmto týždňom povedať. Modlitebný dáždnik nás ochraňuje!“


Štatistika 2.turnusu:
Spolu nás bolo 719 ľudí,
141 manželských párov a z nich bolo 42 nových párov,
309 detí, z toho 51 bábätiek a 258 detí v skupinkách,
118 animátorov,
hlavná animátorka: Lýdia Čeledová,
36 skupiniek čiže 36 VPS-iek,
10 kňazov: don Marián Valábek, don Jozef Dőmény, don Juraj Benca, don Martin Rožek,
Miroslav Hafera, farár v Nitre-Klokočine aj so svojim kaplánom Martinom Michalíčkom,
don Jozef Skala a don Marek Michalenko, ktorí mali na starosti animátorov. Na dve noci prišiel medzi nás aj Jozef Môžiešik, kaplán v Rakovej. Bol s nami aj gréckokatolícky kňaz Michal Hospodár s rodinou.
Ranné modlitby koordinoval Janko Balažia a mali ich na starosti: Kuželovci, Vrabcovci, Červeňovci a Balažiovci.
O kaplnku, kde sme mali nočné adorácie, sa starali Stanko a Mária Kuželovci.
Veľmi nám chýbala naša lekárka Katka Mrázová, ktorá žiaľ tento raz s nami na kurze nemohla byť, ale jej úlohu veľmi ochotne zastúpila aspoň v poludňajších ordinačných hodinách lekárka MUDr. Križanová.
Hospodárka: Alenka Hajdinová.
O sálu a techniku sa starali Vlado a Ivonka Oláhovci.
Veliteľom strážnej služby bol Milan Čanda.
Hrala nám kapela Manželských stretnutí pod taktovkami Mariána Kubeša a Róberta Kapca. Maturitnú trať výborne pripravili Peťo a Andy Hornáčkovci napriek tomu, že ich malý synček Tobiáš v deň maturity mal len 22 dní. Víťazmi maturity sa stali manželia Marcel a Katka Mraffkovci z Bratislavy, ktorí na maturitnej trati „pracovali“ 3,31 hodiny. Vestibul internátnej haly citátmi, myšlienkami a vtipmi vyzdobili Milan a Mária Kohutiarovci. Poschádzali sme sa zo 62 obcí Slovenska a jeden pár prišiel aj zo susedného Rakúska, najviac rodín (45) prišlo z Bratislavy, 7 z Košíc, z Trnavy 6, z Banskej Bystrice a zo Žiliny 4 atď. Najdlhšie sviatostné manželstvo mali Jožko a Mária Baginovci, ktorí si „áno“ pred Bohom a svedkami povedali pred 42 rokmi, najmladšie sviatostné manželstvo, 11-mesačné, mali Martin a Veronika Maliarikovci, Úplne najmladšou účastníčkou bola Dorotka Rybárová, ktorá sa narodila 14. 4.2009.
Najviac frekventovaným menom medzi manželkami bola tradične Mária (16), „prenasledovaná“ Katarínou (10), Zuzanou (8) a Janou (7) atď. Medzi manželmi bolo najviac nositeľov mena Jozef (14), potom Peter (11) plus český ekvivalent Petr (2), Marián a Juraj (8), Ján, Martin a Milan (7) atď.

Myšlienky:
„Zrejme nejestvuje väčšie riziko než vstup do stavu manželského, ale nie je nič šťastnejšie ako šťastné manželstvo“ - Benjamin Disraeli /1804 – 1881/

„Manželstvá sa uzatvárajú v nebi“ - Lord Alfred Tennyson /1809 – 1892/

„Nejestvuje milší, priateľskejší a očarujúcejší vzťah, zväzok či spolok, než je dobré manželstvo“ - Martin Luther /1483 – 1546/

„Šťastné manželstvo má v sebe všetky druhy potešení – a vlastne celú blaženosť života“ - Joseph Addison /1672 – 1719/


Vtipy:
1.„Váš vodičský preukaz!“
„Co ich íte, šak sem vám fčéraj jeden dau!“

2.“Proč stavjajú Záhoráci šikmé komíny ? Aby im do nich nenapršalo.“

3.“Proč spadne scenka, ket k ní ide Záhorák ? Šak víte, že múdrejší ustúpí.“

4.“Ríká sa, že láska je vječný boj. Víš o tem ňeco, Francku ?“. „No první to je boj o ženu a potom je boj ze ženú!“


Vladimír Grigar
Záhorák z Bratislavy


Modlitba

Každú stredu o 21.00 sa spoločne modlíme za:

  • požehnanie pre dielo MS
  • požehnanie pre členov MS, ktorým zomrel manžel/manželka
  • manželov, ktorí od seba odišli a žijú s iným partnerom

Každý pondelok o 21.00 sa
modlíme za:

  • všetkých, ktorí majú problém s rôznymi závislosťami, či už s nimi bojujú alebo ešte nie

Sponzorské dary

Kurz MS je taký lacný ako sa len dá. Pre niektoré rodiny je aj to veľa. Ďakujeme za vaše sponzorské dary na náš účet:

IBAN: SK4011000000002621786594
BIC – SWIFT kód: TATRSKBX