Vytlačiť

Jesenná obnova (Dolná Súča 9.10.2010)

skupinky boli netradičné - v jednej veľkej sáleV sobotu 9. októbra sa účastníci oboch turnusov letného kurzu Manželské stretnutia 2010 v hmlistom ráne pokúšali nájsť cestu do malebnej dedinky Dolná Súča. Tí, ktorí ju úspešne našli zaparkovali pred miestnym kultúrnym domom, kde sa netradične len jeden deň konala jesenná obnova. Vítali nás pohostinní miestni manželáci a ich pomocníci, niektorí dokonca ustrojení v originálnych krojoch a povestných dolnosúčianských papučiach.

Prednášková sála bola slávnostne vyzdobená a program obnovy sa začal slávnostným úvodným predstavením Dolnej Súče ako kolísky slovenských MS. Práve v tejto dedinke sa v roku 1992 v neskorú jeseň na podnet miestneho správcu farnosti dona Mariána Valábka konali akési nulté slovenské MS. Manželia Michálikovci z Dolnej Súče a Gräffingerovci a Vojtekovci z Trenčína tu postupne raz za mesiac odprednášali všetky témy z MS miestnym manželským párom a tak nabrali odvahu usporiadať aj prvý normálny slovenský letný kurz v Starej Turej v roku 1994.

Po tomto slávnostnom úvode bola otvorená jesenná obnova. Súčasťou otvorenia bola aj spomienka na tých mužov a ženy, ktorí už nie sú medzi nami, ale dúfame, že sa z neba prihovárajú za požehnanie tohto diela. Pán Boh si z manželáckej rodiny povolal 3 ženy a 9 mužov a aj jedného kňaza.

opora MS - Lacko a Marienka BaránkovciPo modlitbe za zomrelých nastúpili na pódium manželia Baránkovci s prednáškou Výchova detí v rodine. Vo svojom svedectve nám na príkladoch s výchovou ich 7 detí dali múdre odporúčania a hodnotné svedectvá. Je dôležité deti viesť k úprimnosti a otvárať ich pre prijímanie života v pravde. Trpezlivo a láskavo vysvetľovať svoje kresťanské postoje, ponúkať im správne hodnoty a budovať ich sebavedomie obhájiť si tieto postoje aj v nežičlivom prostredí, v ktorom sa naše deti pohybujú. Po prednáške nasledovala práca v skupinkách. V provizórnych priestorových podmienkach vytvorili organizátori výborné podmienky pre skupinky v známej tanečnej sále kultúrneho domu, ktorú účastníci MS poznajú z plesov MS. V 47 skupinkách s me si pohovorili podľa pracovného listu o problémoch a skúsenostiach s výchovou našich detí. Počas práce sme sa mohli občerstviť rôznymi dobrotami. Skupinky sme skončili pri výbornom guláši, ktorý nás výborne nasýtil.

horlivý bojovník Don Marián Valábek Program rýchlo pokračoval opäť v prednáškovej sále prednáškou dona Mariána Modlitba v rodine. Na biblickom základe nás poučil o osobnej modlitbe, modlitbe manželov a spoločnej rodinnej modlitbe. Upozornil na nezastupiteľnú úlohu rodičov pri sprostredkovaní modlitby pre deti. Aj Pána Ježiša učila Mária modliť sa a zachovávať pravdy viery. Ak manželia v modlitbe nebudujú svoju jednotu, často iba vidia veci, ale nevidia to, čo je za tým, čo vidia. Naučiť sa vidieť aj to, čo je za tým čo vidím je asi to najdôležitejšie. Po prednáške bola zaujímavá beseda s prednášajúcim k téme prednášky.




Naši oslávenci - Cyprián a Veronika PlevovciV zapadajúcom slnku sme sa presunuli do miestneho kostola, kde sme mali svätú omšu. 161 zúčastnených manželských párov zaplnilo miestny kostol a prežilo peknú slávnosť a využilo možnosť prijať Ježiša v Eucharistii.

Vrátili sme sa do kultúrneho domu, dojedli sme obedňajší guláš a rôzne dobroty, ktoré nám pripravili miestni, alebo, ktoré priniesli ostatní účastníci a v prednáškovej sále už začínal večerný zábavný program. Uvádzal ho Roman Súčanský alias Roman Pleva. V priebehu večera rozdával Oskarov v rôznych kategóriách. Hneď prvých za objav roka si prevzali najmenšie deti, ktoré pribudli do rodiny MS. Potom bola odmenená režisérka dokumentárnych filmov z plesov MS Erika Micháliková. Medzi udeľovaním Oskarov vystupovali so svojimi vtipnými slovnými a hudobnými príspevkami odvážni manželáci. Odovzdávanie Oskarov vyvrcholilo uvedením manželov Cypriána a Veroniky Plevovcov do Siene slávy MS. Boli účastníkmi prvých MS v Starej Turej a potom ešte niekoľkokrát slúžili ako VPS. Tohto roku oslávili 50 rokov manželstva. Hoci na MS už nechodia, chodia ich deti, z ktorých sú úspešné VPS a prednášajúce páry.

Rimania porazení, Slovensko zachránenéProgram vyvrcholil masovou hranou scénkou, v ktorej kolonizujúcich a morálku devastujúcich Rimanov vyhnali zakladatelia Manželských stretnutí a nastolili morálku a poriadok.

Po záverečnej modlitbe a požehnaní dona Mariána sme sa v jasnej noci rozchádzali do svojich domovov. V hlavách nám doznievali slová Baránkovcov a dona Mariána. Rodili sa predsavzatia a plány, čo môže byť v našom manželstve lepšia a krajšie.

Veľa sme aj za jeden deň dostali. Dokážeme to premeniť na dobré ovocie? Naučíme sa vidieť aj to, čo je za tým, čo vidíme?

Vojtekovci

 

Čo nám hovorí o modlitbe Biblia?

Všade tam, kde boli živé bytosti, Boh ich požehnával. Aj zvieratá...To bolo na šiesty deň v príbehu o stvorení. Modlitba je vzťah k dobrému Bohu. Mojžiš sa modlil za ľud, ktorý uctieval zlaté teľa. Boh je Láska, nemôže zabudnúť na svoje prisľúbenia.

My sa často hanbíme modliť nahlas svojimi slovami pred spoločenstvom, alebo manželia, či rodina jeden pred druhým. Čo ak dám do modlitby niečo s čím sa trápim? Čo si o mne pomyslia? Nepriateľom modlitby je často televízia, alebo práca. Zaspíme pri televízii a vynecháme večernú modlitbu. To nie je dobre.

Ako viesť k modlitbe malé deti?

Pravdaže, to nie je predpis, každý rodič môže skúšať a osvedčí sa mu možno jeho vlastný postup...Ale odporúčam, aby sa malé dieťatko modlilo najprv s jedným rodičom, až neskôr spolu ako rodina. Dôležité je priviesť deti k atmosfére bázne pred Bohom. Puberťáka nenúťte – toho nechajte na slobode...Just tam bude robiť najust...Mám skúsenosť, že 17-18 roční sa vracajú k modlitbe, ale nie vtedy, ak sa nútili v pätnástke.

Čo s pocitom, že nás Boh pri modlitbe nevypočul?

Buď sa zle modlíme, alebo nás Boh nechcel vypočuť, lebo nám chce dať viac...Poznáte príbeh o chlapcovi, ktorý sa modlil, aby mal také krásne „vyberacie zuby“ ako jeho strýko? A aby si ich mohol dať večer do pohára s vodou ako on?

Ako sa vyhnúť tomu, aby modlitba (svojimi slovami) v rodine vyznela ako žalovanie?

Pane, čo nám tým chceš povedať, že sa toto deje v našej rodine? Treba zmeniť žalovanie na hľadanie. Nech k tomu vyzve otec, aby to dieťa skúsilo preformulovať, alebo nech mu s preformulovaním pomôže. Ak sa to deje často, môžeme pridať spytovanie svedomia, prípadne otec všetkých pred modlitbou odprosí.

Čo ak chcú deti viesť modlitbu, aby sa vytiahli?

Treba im občas dať priestor...a potom jemne pripomienky medzi štyrmi očami.

Môžeme sa modliť za to, čo bolo?

Boh robí nemožné možným. Jemu je stále teraz. To je to, že my si myslíme, že musíme byť vypočutí! Vlastne, vždy sme vypočutí, len niekedy inak, než si myslíme.

Ráno počúvam z rozhlasu ranné chvály a zároveň raňajkujem. Keďže sa ponáhľam, nemôžem tieto veci od seba oddeliť. Je to tak správne?

Boh má byť na prvom mieste. Po zazvonení budíka nech je ten prvý moment pre Boha. Krátka a silná modlitba. Potom hygiena, a potom popri raňajkovaní môžete počúvať ranné chvály.

Treba pri modlitbe sedieť?

Ak zostanete ležať, riskujete, že zaspíte. Taká je moja skúsenosť. Ak naučíte toto aj deti, tak ste vyhrali.

Môžeme sa teda modliť aj poležiačky?

Môžete sa modliť vždy a v akejkoľvek situácii. Lenže ráno a večer si na tom dajte zvlášť záležať. Akoby ste robili zátvorku pred dňom a za dňom, aby sa tie dni mohli medzi sebou násobiť.

Ako je to s heslom „modli sa a pracuj“? Môžeme to robiť naraz?

Modliť sa prácou znamená dať práci úmysel modlitby. Dopredu si poviem – toto bude modlitba. Ale keď sa modlíte, nechajte prácu tak.

Čo v prípade, ak dieťa robí pri modlitbe zle? Mám ho potrestať?

Nech to nie je trest, ale výchovný zásah. To znamená, že treba prekaziť robenie zla. Trest nech si potom určí samo. Boh nepotrebuje naše modlitby. Modlíme sa, aby sme si uvedomili Božiu prítomnosť.

Čo ak majú manželia krízu? Ako sa vtedy majú modliť?

Nech sa vtedy vytrvalo modlia ruženec.

Niekedy prosím mŕtvych za orodovanie, aj keď neviem, či sú svätí...

Spokojne. Aj duše v očistci majú možnosť modliť sa za nás. Len za seba nemôžu. Musia si to „odskákať“. Je dobre ich zahrnúť do svojich vlastných modlitieb.

 

Beseda s Don Mariánom Valábkom na Jesennej obnove MS v Dolnej Súči 9. 10. 2010, tak ako ju zachytilo moje (ne)pozorné pero. L.Ď.


Mia nám čítala - Prečo Boh nemá titul Prof. :

 

1. Má iba jednu známu publikáciu

2. Tá je v hebrejčine

3. Nie sú v nej odkazy na ďalšie pramene

4. Nebola publikovaná v známom vedeckom časopise

5. Mnohí pochybujú o tom, že ju napísal osobne

6. Je nutné priznať, že je známa po celom svete – ale čo robil potom ?

7. Jeho schopnosť tímovej práce je veľmi obmedzená

8. Ostatným vedcom sa nepodarilo zopakovať jeho experimenty

9. Nepožiadal etickú komisiu o súhlas s experimentovaním na ľuďoch

10. Keď sa mu jeden pokus nevydaril, pokúsil sa zahladiť stopy utopením pokusných objektov

11. Jednotlivcov, ktorí sa nechovali podľa očakávania, vyradil z pokusného súboru

12. Nechodil na prednášky, iba odkázal študentom , čo si majú preštudovať

13. Nechal za seba učiť svojho syna

14. Prvých dvoch študentov vyhodil, pretože sa naučili niečo navyše

15. Aj keď má iba 10 požiadaviek, väčšina študentov v praktickom teste prepadne

16. Konzultácie poskytuje len veľmi zriedkavo, aj to na vrchole hory.


Fotky Miro Herda, Juraj Polakovič