Vytlačiť

Jesenná obnova (Gabčíkovo 26.-28.10.2012)

img5V piatok 26.10.2012 smerovali kolesá áut účastníkov oboch turnusov MS 2012 do Gabčíkova na jesennú obnovu. Z 286 pozvaných párov prišlo na obnovu 155, ktoré boli rozdelené do 45 skupiniek. Slúžili nám 4 kňazi saleziáni Marián Valábek, Juraj Malý, Jozef Zachar a náš hosť Juraj Jurica.V piatok po večernom príchode sme sa zvítali a pohovorili si o tom, ako sa nám darí od letného kurzu. Po večernej svätej omši sme sa uložili na nočný odpočinok.

img2Sobotu sme začali spoločnou rannou modlitbou a po raňajkách sa začal riadny programový kolotoč. K mikrofónom prišli Ján a Zuzka Cíbikovci a v prednáške „Výchova detí v rodine" nám na vlastnej skúsenosti svojich troch detí predniesli veľa podnetov pre naše rodiny. Na vlastnom svedectve ponúkli aj návod ako s vierou prekonávať ťažké životné skúšky. Nasledovala práca v skupinkách, obed, krátky oddych a potom ďalšia prednáška.

 

img3Mikrofónu sa ujal hosť obnovy, kňaz ICDr. Juraj Jurica. V prednáške „ A tak už nie sú dvaja, ale jedno telo" veľmi pútavo a na biblickom základe podal podstatu manželstva, budovanie jedného tela a povzbudil nás k manželskému životu podľa Božej predstavy, kde muž a žena majú jasne vymedzené kompetencie a povinnosti, ktoré ich nerozdeľujú, ale umožňujú im vytvárať jednotu. Ako cirkevný sudca poskytol praktické svedectvá o prípadoch manželskej odluky, zneplatnenia manželstva a hovoril aj o programe Cirkvi pri pastorácii rozvedených. Po prednáške odpovedal na otázky účastníkov. Potom sme slávili svätú omšu a po večeri pokračoval program v sále tradičným vítaním detí MS. Tentoraz sme ich privítali 11. Prvýkrát aj dvojičky - dvoch chlapcov. Potom nasledoval tradičný zábavný program „Bavíme sa spolu". Pod režisérskou a moderátorskou taktovkou Gabiky Huliakovej sa striedali scénky, hudobné, spevácke a literárne príspevky. Nechýbali ani tradičné vtipy a humorné vlastné zážitky.

 

Na lôžka sme sa teraz až tak nemuseli ponáhľať, lebo noc bola o 1 hodinu dlhšia. Asi preto aj býva na jesennej obnove viac účastníkov ako na jarnej, lebo termín jarnej obnovy býva obyčajne keď sa čas posúva dopredu.

 

img1Nedeľu sme začali svätou omšou a po raňajkách bola prednáška „Úloha muža a ženy v kresťanskom manželstve. Prednáška bola výborná. Predniesli ju Viktor a Dáška Terebovci. Bola veľmi dobre metodicky vystavaná, s mnohými príkladmi, teoretické fakty podložené svätým písmom. Veľmi citlivo bolo do prednášky zakomponované svedectvo s ťažkým obdobím v ich živote a vtedy sa práve ukázala sila lásky manželov a Božieho milosrdenstva, modlitby spoločenstva MS. Nasledovala práca v skupinkách a potom už len záver. Čas ako vždy letel veľmi rýchlo a bolo treba opúšťať priestory. Pri ceste domov v nás silno rezonovali všetky prednáška, rozhovory a stretnutia. V ušiach nám zneli slová dona Mariana, že manželstvo potrebuje dobrú prípravu snúbencov a potom sprevádzanie manželov v ich spoločnom živote. Vyzdvihol úlohu MS práve pri sprevádzaní manželov.


Ďakujeme Pánu Bohu za požehnaný prežitý čas v krásnom spoločenstve.

Ján a Anna Vojtekovci


Fotil Miro Herda a Juraj Polakovič