Vytlačiť

Letný kurz Manželských stretnutí - 2. turnus (B.Bystrica 21.-29.7.2012)

img101Vanutie Ducha Svätého, radostná atmosféra, úsmevy, ohľaduplnosť, čas na seba, riešenie vzťahových problémov medzi manželmi, v niektorých prípadoch to bolo bolestné, v druhých vládla harmónia, láska, pokoj, nekonečné rozhovory, každodenná pošta 24 hodín, nočná nepretržitá adorácia pred Eucharistiou, nočné stráženie áut, nekonečná vrava detí a mládeže, to bol 2. turnus Manželských stretnutí, ktorý sa konal v dňoch 21.- 29. júla 2012 v Banskej Bystrici, v tých istých priestoroch ako 1.turnus. Takmer sme zabudli na každodenný život, ktorý neprestajne pulzoval okolo nás. My sme mali ten náš manželácky: ranné modlitby, raňajky, odvedenie detí do skupiniek, prednáška, skupinka, vybratie detí zo skupinky, obed, poobedňajšia siesta, odovzdanie detí do skupinky, prednáška, skupinka, vyberanie detí zo skupinky, svätá omša, večera, doplnkový program a spánok. Mnohí manželia prišli ako šoféri a domov odchádzali s väčšou láskou k manželke a k deťom, pochopiac priority a dary, ktoré od Boha dostali. Počas takmer deviatich dní sme sa nabíjali Božou energiou, počúvali sme svedectvá prednášajúcich a v mnohých sme sa sami videli, pochopili sme, čo sme doteraz nezvládali a kde sme robili školácke chyby. Mnohí sme si dali predsavzatia, že veľa negatívneho zo svojho života vymažeme a budeme sa snažiť, aby tomu najdrahšiemu pokladu, ktorý sme dostali vo sviatosti manželstva, bolo pri nás dobre. Aké sa to zdá jednoduché, ale ako ťažko sa to každý deň realizuje, keď nás ovplyvňuje toľko vecí okolo nás.

img2Celý kurz sa niesol „na krídlach" Desatora a k tomu nám vždy pred doobedňajšou prednáškou povedal niekoľko duchovných myšlienok don Marián Valábek. Desatoro, ktoré nám Boh vložil do srdca, do našej manželskej lásky, nás neobmedzuje, ale chráni. Aj na našom turnuse don Marián nám pripomínal, že Svätý Otec nás manželov vyzýva k epifánii - k zjavovaniu rodiny pre nás a pre svoje okolie. Z tvorivej dielne manželov z Dolnej Súče sme si pozreli na začiatku i na konci turnusu krátke filmy na tému Desatora. Don Marián nám pripomenul, že 5. júla sme začali oslavy 1150-teho výročia príchodu svätých vierozvestov Cyrila a Metoda, 11.októbra začína Rok viery, je to zároveň aj 50-te výročie začiatku 2.Vatikánskeho koncilu a aj 250 rokov od posviacky národnej Baziliky v Šaštíne.

Hitom tohto kurzu sa stala pieseň „Keby si mal takúto malú vieru", ktorá sa spievala doobeda i poobede, keď sme sa všetci postavili a ukazovali rukami zmysel piesne.

Tradične v utorok po večeri sa hral futbalový zápas medzi manželmi a animátormi a po tuhom boji manželia prehrali 2 : 4. Vo štvrtok večer sme sa tešili z krásneho kultúrneho zážitku, ktorý nám pripravili naše deti a mládež spoločne s animátormi. V piatok večer sme si mnohí vychutnali modlitbovo-meditatívne pásmo, ktoré bolo spojené a popretkávané zhudobnenou slovenskou katolíckou modernou Mariána Kubeša.

Súčasťou našich rodín sú deti, ktoré sa tešia na tento čas strávený s kamarátmi pri hrách, športe, výletoch. Ako prežívali tieto dni sme mohli vidieť v nedeľu po obede, keď sa ťažko lúčili medzi sebou, ale i s animátormi, ktorí už padali od únavy a vyčerpania.

img4Ako tento týždeň pohýbal manželskými vzťahmi, sme sa mohli presvedčiť na konci v nedeľu doobeda, keď nám niektoré páry vyrozprávali svoje svedectvá a víťazné „boje".
Jurko Polakovič prečítal list Paľka Hradského, manžela a otca, pred pár mesiacmi muža plného sily a veľkých aktivít, budovateľa a športovca, ktorého navštívila zákerná choroba, s ktorou v súčasnosti zvádza veľký boj. Boli to myšlienky, životné hodnoty a pravdy, ktorým Paľko ostal verný: Boh, rodina, blížni..... Pri čítaní listu nejedno oko zaslzilo a vnútro sa zachvelo.

Sme plní dojmov, pocitov, informácií, životných právd, ale to nás ešte neposunie bližšie k Bohu. Do všetkého musíme zapojiť vôľu, rozum, empatiu, trpezlivosť a najmä lásku. My sami sa musíme meniť a bez podmienok mať rád nášho partnera, partnerku.

S touto životnou pravdou, s pozitívnymi myšlienkami, počutými svedectvami a načerpanou energiou sme odchádzali do svojich domovov, kde nás čakajú rôzne nástrahy zlého, zvádzať každodenný boj. A všetko je v našich rukách. Podľa dona Mariána máme prežarovať prostredia rodín vo svojom okolí.

 


Štatistika 2.turnusu:

img5Spolu nás bolo 658 + 11 bábätiek pod srdcom.
141 manželských párov a z nich bolo 41 nových párov,
260 detí, z toho bolo 42 bábätiek a 218 detí v skupinkách,
105 animátorov,
hlavná animátorka: Lydka Čeledová,
moderátor kurzu: Juraj Polakovič,
36 skupiniek čiže 36 VPS-iek, z nich sa večer vytvorili 4 modliace sa superskupinky.
8 kňazov: don Marián Valábek, don Jozef Zachar, don Juraj Benca, don Jozef Kupka, don Marek Iskra, don Ján Bittšanský. Don Jozef Skala a don Bohuš Levko mali na starosti animátorov,
Ranné modlitby koordinoval Janko Balažia.
O kaplnku, kde sme mali nočné adorácie, sa starali Stanko a Mária Kuželovci.
hospodárky: Alenka Hajdinová a Ivetka Čandová.
O sálu a o techniku sa starali Vlado a Ivonka Oláhovci.
Veliteľom strážnej služby bol Lacko Šumichrast.
Hrala nám kapela „Zúfalý pokus" pod taktovkou Kamila Bagina.
Maturitnú trať opäť tradične výborne pripravili Peťo a Andy Hornáčkovci, ktorí zhotovili aj upomienkové predmety, ktoré dostávali prednášajúci a jubilujúci manželia. Tento rok maturitu vyhrali rovnakým časom (4,05 hodiny) 2 manželské páry Oliver a Danka Kriváňovci z Bratislavy a Michal a Laura Karpatovci taktiež z Bratislavy.
Vlado a Ivonka Oláhovci z Bratislavy oslávili 40. výročie sviatostného sobáša.
Najmladšie manželstvo mali Jakub a Jana Martonovci z Detvy, ktorí sa sviatostne sobášili
13. 8. 2011 a Peter a Beata Hupkovci z Bratislavy 2 týždne po nich 27. 8. 2011.
Najmladšou účastníčkou bola Tamarka Čurajová zo Žiliny, narodená 14. 6. 2012 a najstarší účastník sa narodil 25. 2. 1945.
Poschádzali sme sa zo 62 obcí Slovenska, z Moravy, z Rakúska a z Nemecka. Zo 44 obcí prišli po jednom manželskom páre.
Najviac manželských párov bolo z Bratislavy (48), ale unikátom bolo 5 párov z Drienovskej Novej Vsi.
2.turnus oslavuje tento rok desiate výročie svojho založenia. A pomaly ani to nebude stačiť, lebo záujem je väčší ako obidva turnusy môžu ponúknuť.
Devätnástich ročníkov Manželských stretnutí sa doteraz zúčastnilo 1384 manželských párov, z toho niekoľko párov sa zúčastnilo všetkých ročníkov, čo je obdivuhodné.

Veľká vďaka patrí organizátorom, kňazom, VPS-kám, prednášajúcim, animátorom a všetkým, ktorí sa nejakým spôsobom podieľali na úspešnom priebehu celého kurzu, ktorý bol pokojný. Ale najväčšia vďaka patrí Pánu Bohu, ktorý tomuto dielu žehná.

 

Myšlienky:

img6„Rodina je povolaná byť obrazom Boha v troch osobách. Manželia hľadajú dobro toho druhého a prežívajú radosť z prijímania a dávania."
Benedikt XVI., Miláno, jún 2012

Na úspešné manželstvo treba dvoch, na koniec manželstva stačí jeden.
Herbert Samuel

Úspešné manželstvo je palác, ktorý sa musí budovať každým dňom.
André Maurois

Úspešné manželstvo si vyžaduje rozvod so svojou sebeckou láskou.
Paul Frost

Manželka je najlepší učiteľ, nežný spoločník a spolupútnik životom.
Robert Louis Stevenson

Šťastná rodina je začiatok nebies.
John Bowring

Bez rodiny sa človek trasie od zimy v nekonečnom vesmíre.
J. Tuwim

„Milovať rodinu znamená vedieť si vážiť jej hodnoty a možnosti a stále ich zveľaďovať. Milovať rodinu znamená rozpoznávať nebezpečenstvá a zlá, ktoré ju ohrozujú a vedieť ich prekonávať. Milovať rodinu znamená pričiňovať sa o vytváranie takých podmienok a okolností, ktoré by podporovali jej rast a rozvoj."
bl. Ján Pavol II.



Vladimír Grigar
Záhorák z Bratislavy


Manželské páry

Skupinky

Fotky všeobecné

Fotil Juraj Polakovič, Josef Kundrát, Marta Belejová, Peter Horňáček, Laco Šumichrast