Vytlačiť

Jarná obnova (Gabčíkovo 15.-17.3.2013)

img1Správy zo Zelenej vlny desili v piatok 15. marca 2013 všetkých pozvaných účastníkov jarnej obnovy manželských stretnutí, ktorá patrila ešte k ročníku MS 2012. Nakoniec tí, čo sa odvážne pustili na cesty a šťastlivo dorazili do Gabčíkova prežili opäť požehnaný čas. V piatok po krátkom stretnutí v skupinkách bolo oficiálne otvorenie obnovy a svätá omša. Po nej sme sa ponáhľali do dobre vykúrených izieb a postelí. Samozrejme, niektorí navštívili kaplnku, kde bola vystavená celú noc Sviatosť Oltárna. Niektorí ešte nedali spať našim kňazom.

Po rannej modlitbe a raňajkách patrila sobota hosťovi donovi Renzovi Bonettimu. V dopoľudňajšej prednáške sa venoval téme Nadšenie a sila manželstva ako sviatosti a po obede téme Tajomstvo sviatosti manželstva. Upozornil, že súčasní manželia musia riešiť dilemu buď byť len akousi kultúrnou alternatívou v súčasnom svete, alebo byť proroctvom pre tento svet. Kresťanskí manželia sa musia rozhodnúť, či splynú s kultúrou tohto sveta, alebo budú napĺňať Boží plán pre manželstvo. Manželstvo je prameňom pre svet. Boh dôveruje mužovi a žene. Budúcnosť ľudstva vychádza z rodiny a platí to aj pre budúcnosť Slovenska. Krása Boha je v mužovi a žene. Muž a žena sú proroctvom pre svet. Nestačí len plodiť deti, treba tvoriť život. Byť proroctvom sveta znamená zmeniť svet. V našich rodinách by sa mal Ježiš sprítomňovať a každý kto do rodiny príde by sa mal s ním stretnúť. S donom Bonettim bol na Slovensku aj otec rodiny Alessandro z rodinného spoločenstva, img3ktoré don Bonetti založil vo svojej farnosti. Rodinných spoločenstiev je založených a funkčných v jeho farnosti veľa. V nich sa manželia duchovne sýtia a posilňujú svoj duchovný život. Alessandro nás oboznámil s tým, ako takéto spoločenstvo funguje, aký je časový rozvrh a náplň stretka. Na záver bola svätá omša s príhovorom dona Bonettiho.

Po sobotnej večeri nasledoval tradičný program uvítania detí MS. Privítali sme 15 nových detí do našej rodiny. Po krátkej informácii k letným kurzom MS 2013 nasledovala modlitba krížovej cesty a po nej pre vytrvalcov aj film.

img2Po nedeľnej rannej sv. omši a raňajkách bola prednáška manželov Ďuratných na tému Čo nám dávajú manželské stretnutia. Bolo to krásne svedectvo niekoľkonásobných účastníkov MS o Božích zásahoch v ich živote. Po skupinkách, v ktorých sme si mohli pohovoriť o sebe, čo nám dávajú MS už nasledovalo záverečné rozlúčenie, obed a odchod domov.

Na jarnej obnove sa zúčastnilo 146 rodín. Slúžili nám traja kňazi: don Marián Valábek, don Jozef Dömény, don Jozef Zachar.

img6Skončil sa 19. ročník slovenských MS a pripravuje sa jubilejný 20. ročník. Účastníci jarnej obnovy mali naozaj bohatý a podnetný program. Je len na nás aby všetko, čo sme od Boha cez jeho prostredníkov dostali, nezapadlo prachom, aby sme to nezakopali, ale zveľadili a premenili na dobré ovocie v našich rodinách.

 

Vojtekovci

 


Fotil Miro Herda a Juraj Polakovič